Franţa: Guvernul și-a asumat răspunderea pentru reforma pensiilor

Prim-ministrul francez Elisabeth Borne a declarat joi, în Adunarea Naţională, că guvernul a ales să îşi angajeze răspunderea pentru adoptarea reformei pensiilor, care nu va mai fi supusă la vot în camera legislativă inferioară. Reforma controversată a pensiilor majorează vârsta de pensionare de la 62 la 64 de ani.

Elisabeth Borne a fost primită cu huiduieli la intrarea în Adunarea Naţională pentru a anunţa procedura specială. Şedinţa a fost suspendată timp de două minute după ce deputaţii opoziției au cântat imnul naţional pentru a o împiedica pe Borne să vorbească. Unii au afişat pancarte pe care scria ‘Nu pentru 64 de ani’.

Angajarea răspunderii guvernului se face în baza articolului 49.3 al Constituţiei şi arată că Macron şi guvernul său nu au reuşit să strângă o majoritate care să voteze în favoarea proiectului. Recurgerea la această procedură a provocat furia sindicatelor, a protestatarilor şi a partidelor, care consideră reforma injustă şi nenecesară.

Macron şi guvernul spun că majorarea vârstei de pensionare este necesară pentru a scoate bugetul de pensii din deficit până la sfârşitul deceniului.

Eşecul de a trece proiectul de lege printr-o majoritate parlamentară nu este doar o lovitură puternică pentru palmaresul reformist al lui Macron, dar riscă şi să-i distrugă o mare parte din capitalul politic pentru restul mandatului, până în 2027, comentează Reuters.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *