Franţa: Eşec al reuniunii guvern-sindicate pe tema reformei pensiilor

Întâlnirea de astăzi între prim-ministrul francez Elisabeth Borne şi organizaţiile profesionale pentru găsirea unei soluţii la criza provocată de foarte contestata reformă a pensiilor s-a soldat cu un eşec, au declarat sindicatele, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Guvernul, care a adoptat reforma prin asumarea răspunderii, fără a o mai supune la vot în Adunarea Naţională, spera să găsească un teren de înţelegere, în vreme ce sindicatele continuă să ceară retragerea acestui text.

Legea, inițiată de preşedintele Emmanuel Macron, creşte vârsta de pensionare de la 62 la 64 de ani.

Întâlnirea de astăzi a durat mai puţin de o oră şi s-a încheiat cu ”un eşec”, potrivit celor opt organizaţii sindicale. ”I-am spus din nou premierului că nu va exista nici o altă rezolvare democratică decât retragerea textului. Ea a răspuns că doreşte menţinerea textului, o decizie gravă”, a declarat preşedintele sindicatului CFTC, Cyril Chabanier.

Sindicaliştii preveniseră că vor părăsi reuniunea dacă Elisabeth Borne va refuza să discute despre renunţarea la creşterea vârstei de pensionare, principala prevedere a acestei reforme care alimentează de mai multe săptămâni furia în Franţa.

Joi este prevăzută a 11-a zi de mobilizare naţională.

Borne promisese că va ‘asculta toate subiectele’, în pofida ‘punctelor de dezacord’, şi spera că va putea aborda şi alte reforme viitoare, mai ales în ce priveşte riscurile în muncă.

Liderul CFDT (cel mai mare sindicat francez), Laurent Berger, avertizase că, în caz de răspuns negativ la problema vârstei de 64 de ani, va pune capăt discuțiilor.

Această reformă, foarte nepopulară – potrivit sondajelor de opinie -, a generat în Franţa o mobilizare aproape săptămânală, scoţând în stradă 1,3 milioane de persoane în ziua de 7 martie, potrivit estimărilor autorităţilor.

Manifestaţiile au cunoscut o creştere a tensiunilor după adoptarea reformei fără votul parlamentului, prin recurgerea la articolul 49.3 din Constituţie.

Atât sindicatele, cât şi guvernul așteaptă acum decizia Consiliului Constituţional, care urmează să se pronunţe la 14 aprilie cu privire la constituţionalitatea reformei.

În aceeaşi zi, Consiliul se va pronunţa şi asupra validităţii unui text depus de opoziţie şi care ar putea deschide calea unui referendum pe tema pensiilor.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *