Franța, prima țară europeană care interzice reclama la benzină

Franța a devenit prima țară europeană care a interzis reclamele pentru combustibili fosili în temeiul unei noi legi de protejare a mediului.

Anunțată pe 22 august, legislația interzice publicitatea pentru toate produsele energetice legate de combustibilii fosili, cum ar fi produsele petroliere şi energia provenită din arderea cărbunelui.

Reclamele pentru gaze naturale sunt încă permise, dar noi reguli urmează să fie introduse în iunie anul viitor.

Companiile care nu vor respecta legea s-ar putea confrunta cu amenzi cuprinse între 20.000 și 100.000 de euro, iar recidiviştii vor trebui să achite dublul sumei.

Noua lege vine după ce activiștii de mediu, inclusiv Greenpeace, au cerut UE să interzică reclamele pentru combustibili fosili, comparând măsura cu legile care restricționează publicitatea la industria tutunului.

O interdicție completă a reclamelor de la companiile petroliere din Franța a fost propusă ca parte a unei convenții privind schimbările climatice din 2019, care a implicat 150 de membri ai publicului selectați aleatoriu.

Dar criticii din aceleași grupuri care au cerut inițial interzicerea au susținut că noua lege permite companiilor prea multă libertate în a o ocoli.

„Veți citi peste tot că publicitatea pentru combustibili fosili este acum interzisă, dar nu este adevărat!” a postat Greenpeace Franța pe Twitter la scurt timp după anunț.

Aceștia au spus că reclamele pentru benzină vor continua să ruleze în alte circumstanțe, cum ar fi prin sponsorizarea evenimentelor.

Anamaria Kopornyai-Toth

*foto: reclamă Esso din 1965

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *