Franța cere UE restricții pentru produsele ucrainene

Statele membre UE discută, la Bruxelles, modalităţile prin care să acorde Ucrainei o nouă prelungire de un an la eliminarea tarifelor la accesul pe piaţa comunitară.

Dar mai multe țări, conduse de Franţa, solicită restricţii mai mari la importurile de produse alimentare din Ucraina, în ideea de a împiedica destabilizarea pieţelor agricole europene, transmite Agerpres.

Înaintea reuniunii miniştrilor europeni ai Agriculturii, ministrul francez al Agriculturii, Marc Fesneau, a declarat că destabilizarea pieţelor ar putea eroda sprijinul opiniei publice pentru Ucraina, ceea ce nu este nici în interesul UE şi nici în cel al ucrainenilor.

Ungaria este una dintre statele care i se alătură. Ministrul ungar al Agriculturii, Istvan Nagy, a spus că Budapesta va susţine o prelungire a eliminării tarifelor pentru produsele ucrainene numai dacă se vor introduce limite la grâu.

David Clarinval, ministrul Agriculturii din Belgia, ţara care deţine în prezent preşedinţia rotativă a UE, a afirmat că se aşteaptă să se ajungă la o soluţie în zilele următoare, fără a oferi detalii cu privire la ce ar presupune această soluţie.

În tot acest timp, fermierii europeni au blocat centrul Bruxelles-ului cu aproximativ 250 de tractoare. Mai mulţi fermieri au descărcat sfeclă de zahăr, fân şi peleţi de lemn în faţa unei baricade a poliţiei instalate în apropiere de clădirea Parlamentului European.

 Agricultorii protestează împotriva normelor de mediu ale UE, dar şi a importurilor ieftine din Ucraina.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *