Franţa își retrage trupele din Niger

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a declarat într-un interviu televizat duminică că Franța își va retrage soldații din Niger, în urma loviturii de stat din iulie din această țară din Africa de Vest. Această decizie, care vine în contextul presiunilor exercitate de junta militară și demonstrațiilor populare, are potențialul de a afecta influența franceză și operațiunile de contrainsurgență din regiunea Sahel, relatează Reuters.

Macron a precizat că cei aproximativ 1.500 de soldați francezi se vor retrage până la sfârșitul anului, subliniind că Franța, în calitate de fosta putere colonială din Niger, refuză să rămână o „ostatică a puciștilor”. Ambasadorul francez din Niger a fost, de asemenea, rechemat și se va întoarce în Franța în următoarele ore, în semn de protest față de evoluțiile din țară.

Această decizie de retragere a Franței din Niger ar putea avea implicații semnificative asupra influenței franceze în regiunea Sahel și asupra operațiunilor de contrainsurgență din zonă. În plus, retragerea ar putea intensifica preocupările occidentale cu privire la creșterea influenței Rusiei în Africa, având în vedere prezența forței de mercenari ruse Wagner în țări învecinate, precum Mali.

În ciuda refuzului de a recunoaște junta militară ca autoritate legitimă în Niger, președintele Macron a declarat că Franța va coordona retragerea trupelor sale cu liderii loviturii de stat.

În ultimii ani, influența Franței în fostele sale colonii din Africa de Vest a scăzut, pe măsură ce nemulțumirea populației locale a crescut. Forțele franceze au fost alungate din Mali și Burkina Faso, țări vecine cu Niger, în urma loviturilor de stat din aceste țări, ceea ce a redus rolul Parisului în lupta regională împotriva insurgenței islamiste.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *