Franța adoptă o lege restrictivă privind imigrația

Parlamentul francez a aprobat ieri o lege care înăsprește politica de imigrație a țării, după luni de dezbateri aprinse. Modificările aduse proiectului de lege au fost susținute atât de partidul centrist Renaissance al președintelui Emmanuel Macron, cât și de Raliul Național (RN), partidul de extremă dreapta condus de Marine Le Pen.

Președintele Macron a fost criticat pentru faptul că a făcut concesii cu extrema dreaptă, dar majoritatea largă din camera inferioară a Parlamentului a permis partidului de guvernământ să treacă legea fără sprijinul lui Le Pen. Înainte de vot, Macron a transmis că nu dorește să pună această victorie pe seama RN și că ar prefera să supună proiectul de lege unei noi lecturi decât să beneficieze de sprijinul acestui partid, conform surselor AFP.

Legea aduce schimbări semnificative, inclusiv restricții privind accesul migranților la membrii familiei care locuiesc în Franța și amânarea accesului acestora la beneficiile sociale. Un proiect anterior a eșuat după respingerea sa atât de parlamentarii de extremă stânga, cât și de cei de extremă dreapta.

Grupurile pentru drepturile omului au denunțat legea ca fiind cea mai regresivă în materie de imigrație din Franța în ultimele decenii. În timp ce Le Pen a salutat proiectul de lege modificat, numindu-l o „victorie ideologică” pentru RN, conservatorii au apreciat măsurile ca fiind „ferme și curajoase”.

Cu toate acestea, cei de stânga și-au exprimat dezamăgirea față de lege, liderul Partidului Comunist Francez, Fabien Roussel, declarând că textul este „inspirat direct din pamfletele RN împotriva imigrației” și reprezintă o schimbare în istoria republicii și a valorilor sale fundamentale.

Este important de menționat că partidul centrist Renaissance al lui Macron a pierdut majoritatea în parlament la alegerile din iunie 2022, iar guvernul s-a confruntat frecvent cu dificultăți în obținerea voturilor în legislativ.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *