Franciaország üdvözli Erdoğan vereségét a helyhatósági választásokon

A francia politikai színtér üdvözölte Recep Tayyip Erdoğan török ​​elnök Igazság és Fejlődés Pártjának (AKP) a hétvégi helyhatósági választásokon elszenvedett vereségét, és ezt az „autoritarizmus” elleni csapásnak nevezte.

Törökországban a balközép ellenzéki Köztársasági Néppárt (CHP) nyerte meg az ország önkormányzati választását a szavazatok 37,7 százalékával, megelőzve Recep Tayyip Erdoğan török ​​elnök Igazságosság és Fejlődés Pártját (AKP), amely 35,4 százalékot kapott.

A szocialistáktól kezdve a teljes francia politikai spektrum Erdogan pártjának legnagyobb vereségét üdvözölte 2002-es hivatalba lépése óta.

„Erdoğannak el kell fogadnia, hogy a változás iránti erős vágyban él, amelyet olyan hiteles vezetők hordoznak, mint Isztambul polgármestere [Ekrem İmamoğlu]” – mondta Pierre Moscovici volt szocialista miniszter (S&D), valamint gazdasági és pénzügyi ügyekért felelős európai biztos (2014-2019). ).

Mielőtt İmamoğlu megnyerte volna az isztambuli polgármester-választást, a város Erdogan fellegvára volt.

A baloldali La France Insoumise vezetője, Jean-Luc Mélenchon szintén a „baloldali ellenzék választási győzelmét” üdvözölte egy közösségi médiában, különösen a Néppárt az Egyenlőségért és Demokráciáért (DEM) kurdokban. Nyugat-Törökország régióiban.

Ami a környezetvédő, Karima Delli európai parlamenti képviselőt illeti, „földrengésre” figyelmeztetett, és emlékeztetett Erdogan ellenzőinek szlogenjére: „Törökország szekuláris és az is marad”.

Emmanuel Macron francia elnök reneszánsz pártja oldalán Nathalie Loiseau európai parlamenti képviselő a „hatalmon lévő iszlamista párt” „történelmi vereségéről” beszélt.

A politikai spektrum szélsőjobboldalán a független EP-képviselő, korábban Marine Le Pen Rassemblement National (ID), majd a Reconquête! Jérôme Rivière (ECR) a választási eredményt „az EU reményének jelének” és „pozitív jelzésnek az autoriterizmus ellen” nevezte.

A Rassemblement National tagja, Jordan Bardella és Marine Le Pen még nem nyilatkozott nyilvánosan.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *