Franciaország megelőzi Németországot, és sikeresen átveszi Európa nagyhatalmának szerepét

Európa hatalmi átalakuláson megy keresztül, Franciaország gazdaságilag és katonailag is megelőzi Németországot. Ezt a jelentős fejleményt tükrözi Franciaország azon döntése, hogy támogatja az ukrán hadsereget, ami fordulópontot jelent az európai geopolitikai egyensúlyban.

Csütörtök reggel Sébastien Lecornu francia védelmi miniszter határozottan bejelentette, hogy országa hat új Caesar-ágyút szállít Ukrajnának, megerősítve ezzel az európai biztonság iránti elkötelezettségét. A „Le Parisien” napilapnak adott interjújában Lecornu elárulta, hogy a francia ipar felgyorsítja a termelést, hogy 2025 elejére további 72 ilyen egységet szállítson, összesen 78 új tarackot, amelyet Ukrajnába szánnak.

A versailles-i Nexter Systems által gyártott, 155 mm-es Caesar tarack agilitásával tűnik ki, hiszen egy Mercedes-Unimog teherautóra szerelt alváza 100 km/órás sebesség elérésére képes. 40 kilométeres hatótávjával és 50 kilométeres hatótávolságú rakétával segített lövedékekkel jelentős előnyt biztosít az ukrán csapatoknak az orosz tüzérséggel szemben.

Franciaország elkötelezett amellett, hogy Ukrajnát nemcsak katonai felszereléssel támogassa, hanem az orosz agresszió elleni határozott állásponttal is. Emmanuel Macron elnök arra figyelmeztetett, hogy Oroszország ukrajnai győzelme nemcsak erre az országra, hanem egész Európa biztonságára is veszélyt jelent. Ezzel összefüggésben Franciaország arra ösztönzi európai szövetségeseit, hogy vegyenek részt az Ukrajnába szánt új ágyúk finanszírozásában.

Ez a döntés azután született, hogy Macron a múlt héten bejelentette, hogy 40 nagy hatótávolságú Scalp rakétát és több száz bombát küld Ukrajnába. Egységenként 3 és 4 millió euró közötti becsült költséggel a Caesar tarackok a francia védelmi miniszter által „fenntarthatónak” tartott befektetést jelentenek Ukrajna biztonságának és függetlenségének biztosítására az orosz fenyegetésekkel szemben.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *