Franciaország bejelentette, hogy páncélozott járműveket és rakétákat szállít Ukrajnába

Sébastien Lecornu francia védelmi miniszter vasárnap bejelentette, hogy Franciaország több száz régi, de még működőképes páncélozott járművet szállít Ukrajnának, az amerikai Patriot rendszerhez hasonló Aster rakétákkal.

A lépés azért történt, mert Kijev támogatást kért légvédelmi képességének megerősítéséhez a folyamatos nyomással és kihívásokkal szemben. A 40 év feletti páncélozott járműveket fokozatosan pótolják a francia katonai arzenálban, de Lecornu miniszter hangsúlyozta, hogy koruk ellenére jelentősen hozzájárulnak az ukrán csapatok mobilitásához.

„Küldetésünk, hogy támogassuk Ukrajna erőfeszítéseit a regionális biztonság és stabilitás fenntartása érdekében. Ezek a páncélozott járművek és az Aster rakéták megerősítik Ukrajna védelmi képességeit, és segítenek fenntartani egy ilyen hosszú arcvonalat” – mondta Lecornu miniszter.

Ezzel a szállítással párhuzamosan Franciaország távműködtetésű lőszert is gyárt majd, amelyet idén nyáron Ukrajnába küldenek. A francia kormány arra kérte a védelmi ipart, hogy gyorsítsák fel a termelést hadserege felszerelése és Ukrajna hosszú távú támogatása érdekében.

Lecornu miniszter hangsúlyozta, hogy a termelőknek a katonai igényeket kell előnyben részesíteniük a polgári igényekkel szemben, és lehetőség nyílt arra, hogy szükség esetén rekviráláshoz folyamodjanak.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *