Merkel: ”Niciun refugiat nu ar trebui să fie trimis înapoi în ţara lui, dacă riscă să fie persecutat”

Angela Merkel, fost cancelar federal german (2005-2021), a îndemnat luni liderii lumii să nu trimită înapoi persoane în ţări unde acestea riscă să fie persecutate, după ce a primit Premiul Nansen al Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR), informează AFP, potrivit Agerpres.

Merkel, recompensată pentru hotărârea ei de a primi persoane refugiate din calea conflictelor armate atunci când era în funcţie, a subliniat că drepturile refugiaţilor trebuie să fie respectate.

„Niciun refugiat nu ar trebui să fie trimis înapoi în ţara lui dacă riscă să fie persecutat” acolo, a declarat ea în cadrul unei ceremonii, care a avut loc la Geneva, în Elveţia.

Comitetul de selecţie al UNHCR a lăudat-o pe Angela Merkel pentru „leadership-ul său, curajul său şi compasiunea sa” atunci când Germania a primit peste 1,2 milioane de refugiaţi şi solicitanţi de azil în 2015 şi 2016, în toiul crizei migraţiei în Europa, declanşată de războiul din Siria.

Înmânându-i medalia Nansen, şeful UNHCR, Filippo Grandi, a estimat că Angela Merkel a dat dovadă de „viziune, curaj şi forţă a spiritului”.

Acceptând premiul în faţa unei mulţimi de circa 500 de persoane, Angela Merkel a recunoscut că Germania a trebuit să facă faţă unor „enorme provocări” atunci când au sosit atâţia refugiaţi.

Potrivit lui Filippo Grandi, numărul de strămutaţi forţat a depăşit 100 de milioane de persoane pentru prima dată, în acest an.

Facebook

Comentarii

65 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *