Fost șef al spionajului francez: ”Dacă am ajuns aici, este din cauza imigrației masive”. Ce soluții propune?

E în curs revolta împotriva statului național francez a unei părți semnificative a tinerilor de origine extraeuropeană prezenți pe teritoriul său. Această explozie este rezultatul deceniilor de orbire și propagandă față de o imigrație ale cărei consecințe nu au fost niciodată evaluate – este de părere Pierre Brochand, 82 de ani, fost director general al DGSE (Direcția Generală pentru Securitate Externă din Franța), din 2002 până în 2008, iar anterior ambasador al Franței în Ungaria (între 1989 și 1993), Israel și Portugalia.

Într-o apariție rară în presă, fostul diplomat și șef al spionajului francez și-a expus, în Le Figaro, viziunea cu privire la vandalismul care a bulversat, în ultimele săptămâni, Franța: ”Este, într-adevăr, foarte târziu să revenim asupra a zeci de ani de abdicări acumulate”, punctează el cu amărăciune și se întreabă asupra cauzelor actualei situații scăpate, pentru câteva zile, de sub controlul statului francez: ”Incompetenţă? Ipocrizie? Aroganţă? Naivitate? Aș pune în prim plan lipsa de curaj, în fața fricii de a fi etichetat „rasist”, stigmat al unei cariere încheiate imediat”.

Soluții concrete

Dar ”caracterul meu, precum și experiența mea profesională, mă obligă să nu renunț”, afirmă Pierre Brochand. Și vine cu o serie de soluții: ”în primul rând, ar trebui restabilită o ierarhie rațională a priorităților”. În acest sens, întreabă: ”avem dreptul să sugerăm că încălzirea globală, prezentată ca pericolul pericolelor, de prevenit urgent și prin toate mijloacele, tocmai a fost depășită de cea mult mai apropiată, a suburbiilor noastre?”.

În al doilea rând, ”pentru a ieși dintr-o groapă, trebuie mai întâi să încetezi să o sapi”.

blank
 © Corentin Fohlen/ Divergence – JDD

Concret, fostul șef al serviciului francez de informații externe propune: reducerea la minim a fluxurilor de acces a migranților la teritoriul și naționalitatea franceze și combaterea sentimentului de impunitate – ”a cărui omniprezență pare să fi alimentat dezinhibarea totală din ultimele zile”.

Măsurile sugerate sunt: scăderea vârstei pentru pedeapsa cu închisoarea și pedeapsa cu închisoarea imediată pentru atacuri asupra proprietății publice și a forțelor de ordine, furt în bandă organizată, trafic de droguri, violență asupra persoanei. De asemenea, Brochand avansează pedepse exponențiale pentru recidivă, purtarea obligatorie a uniformei în școala primară și gimnazială, precum și reevaluarea substanțială a alocațiilor familiale, prin limitarea acestora pe viitor la trei copii.

Va ieși Franța din ”imobilitatea dezastruoasă”?

”Liderii noștri au o ocazie unică de a ieși din cămașa de forță în care s-au prins. Au susținerea a cel puțin trei sferturi din poporul francez, ceea ce nu se întâmplă în fiecare zi. Vor profita de ocazie? Vor avea ei determinarea să iasă din gândirea mecanică și din abordarea centristă și echilibrată, la care ei țin atât de mult, dar care nu fac decât să prelungească o imobilitate dezastruoasă?” – subliniază Pierre Brochand.

”După ce mi-am început cariera sub generalul de Gaulle, pot compara care era reputația noastră și ce a ajuns” – Pierre Brochand

”Cu foștii mei colegi, mi-am petrecut viața apărând și promovând imaginea Franței în lume. Este o lucrare de Sisif: durează secole pentru a avansa, dar pentru căderi sunt de ajuns câteva zile și uneori câteva ore. După ce mi-am început cariera sub generalul de Gaulle, pot compara care era reputația noastră și ce a ajuns. E o prăpastie amețitoare.

Având această experiență, știu exact ce le trece prin minte interlocutorilor noștri străini, când constată că, pentru a doua oară în foarte scurt timp, Franța a fost nevoită să anuleze, pe motiv de tulburări interne, evenimente pregătite cu grijă, precum vizita regelui Angliei în Franța și a președintelui Franței în Germania. În plus, nenumăratele filmări care ajung la ei, cu viteza fulgerului, le oferă o privire infinit mai precisă și umilitoare asupra nenorocirilor noastre decât în ​​trecut”, spune Pierre Brochand.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *