Crin Antonescu îl vede pe Hellvig candidat la președinție

Candidatura la președinție a fostului șef al SRI, Eduard Hellvig, este „o ipoteză de luat în seamă”, a susținut, astăzi, într-un interviu acordat Gândul, Crin Antonescu, fost președinte al PNL.

Întrebat despre o eventuală prezență a lui Eduard Hellvig pe lista candidaților la Cotreceni, Antonescu a spus că nu știe care va fi decizia pe care o va lua acesta și nici dacă fostul șef al SRI își dorește, de fapt, o astfel de cale, dar a lăsat de înțeles că îl vede printre candidații la președinție.

„Nu știu dacă va candida, dar părerea mea este că e o ipoteză de luat în seamă. Nu știu, în primul rând el ce își dorește sau nu-și dorește”, a afirmat Crin Antonescu.

Fostul lider liberal, care a demisionat de la șefia partidului și a Senatului în 2014, an în care și USL avea să se destrame, a ținut să îl laude pe fostul șef al SRI, despre care a spus că are „o experiență excepțională”.

„Ştiu doar că e un om care a acumulat o experienţă excepţională. E un om ale cărui principii le cunosc și sunt foarte în regulă. Şi e un om inteligent și e tânăr”, a mai spus Antonescu, care a adăugat, din nou, că nu știe ce va face, mai departe, fostul șef al SRI.

Eduard Hellvig (48 ani) a fost consilier personal al lui Crin Antonescu, iar în 2015 a fost numit director al SRI, de unde a demisionat pe 3 iulie 2023, spunând atunci că „pietrificarea în funcţie nu este bună”.

„Este o cutumă greşită la noi ca cei care deţin funcţii de putere să nu plece din ele decât în ultima clipă, eventual forţaţi. Majoritatea celor care deţin puterea nu renunţă la ea când îşi îndeplinesc obiectivele, din diverse motive. Eu, personal, cred că este nevoie de un astfel de pas. Este, în primul rând, un gest de sănătate democratică, pe care l-am argumentat fără echivoc încă din primul an de mandat. Este sănătos pentru democraţie, pentru echilibrul puterilor în stat ca un director de serviciu de informaţii să aibă un mandat limitat în timp. Pietrificarea în funcţie nu este bună, ea poate conduce la setarea de obiective greşite pentru instituţie, la pierderea contactului cu realitatea socială, la confundarea funcţiei cu persoana care o deţine. Nu vreau acest lucru nici pentru mine, nici pentru o instituţie care este mai valoroasă decât orice director pe care l-a avut”, a declarat Eduard Hellvig, la momentul respectiv.

Demisia sa a generat tot felul de zvonuri și supoziții pe scena politică, spunându-se, în esență, că acesta ar dori să revină în politică. S-a vorbit că Hellvig s-ar întoarce în PNL, fie ar putea să înființeze o nouă formațiune politică, în numele căreia să candideze la alegerile prezidențiale de anul viitor.

Până acum, Eduard Hellvig nu a făcut nici o declarație publică în acest sens.

Facebook

Comentarii

173 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *