Fostul șef NATO cere consecințe pentru China, dacă va ataca Taiwan

Țările democrate ar trebui să clarifice „consecințele economice grave” pe care le-ar suporta China dacă ar acționa împotriva Taiwanului, a declarat fostul secretar general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, în timpul unei vizite efectuate joi pe insulă, potrivit Reuters.

China, care revendică Taiwanul ca fiind al său, în ciuda obiecțiilor puternice ale insulei democratice, a intensificat presiunile asupra Taiwanului pentru a-și afirma pretențiile de suveranitate, inclusiv prin misiuni aproape zilnice ale forțelor aeriene chineze în apropierea insulei în ultimii trei ani.

Anders Fogh Rasmussen a făcut o paralelă între invazia Rusiei în Ucraina și agresiunea militară a Chinei față de Taiwan, afirmând că țările democratice trebuie să lucreze în unitate pentru a asigura o victorie a Ucrainei, pentru a descuraja un atac chinezesc asupra Taiwanului.

„Orice încercare a Chinei de a schimba status quo-ul în Taiwan prin forță ar trebui să stârnească un răspuns la fel de unitar și trebuie să facem acest lucru clar Chinei acum. China este mult mai dependentă de lanțurile globale de aprovizionare decât Rusia. Explicitarea consecințelor economice grave ale oricărui atac acum ar fi un factor de descurajare puternic”, a declarat Rasmussen într-o conferință de presă la Taipei.

Rasmussen, fost prim-ministru danez, a îndemnat țările europene să adopte sancțiuni „cuprinzătoare” împotriva Chinei, dacă aceasta va acționa vreodată asupra Taiwanului.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *