Fostul președinte al Finlandei, Martti Ahtisaari – câștigător al Premiului Nobel pentru Pace – a murit

Fostul preşedinte finlandez şi câştigător al Premiului Nobel pentru Pace, Martti Ahtisaari, a murit, astăzi, la vârsta de 86 de ani, informează Agerpres.

„Cu mare tristeţe am aflat de moartea preşedintelui Martti Ahtisaari”, a declarat actualul preşedinte, Sauli Niinisto.

Fostul preşedinte finlandez a jucat rolul de mediator într-un număr mare de conflicte, din Indonezia până în Kosovo şi Namibia, obţinând numeroase distincţii până la Premiul Nobel pentru Pace, în 2008.

Fostul diplomat al ONU a condus discuţii între guvernul indonezian şi separatiştii Mişcării Aceh Liber, după un război de treizeci de ani care a făcut în jur de 15.000 de morţi.

Lansate în ianuarie 2005 la Helsinki, discuţiile s-au încheiat şase luni mai târziu cu un acord de pace în care puţini observatori au crezut.

A lucrat neobosit la dosarul Kosovo

Dosarul Kosovo rămâne, totuşi, un eşec pentru acest neobosit activist al păcii care credea că îi poate aduce împreună pe sârbii şi albanezii kosovari şi să depăşească ororile conflictului din 1998-1999.

La sfârşitul anului 2005, a fost desemnat de Consiliul de Securitate al ONU să supravegheze discuţiile dintre sârbi şi kosovari cu privire la viitorul statut al provinciei.

În martie 2007, a încheiat discuţiile, a recomandat independenţa şi a renunţat.

Ultimele negocieri, desfăşurate fără el, au eşuat, iar Kosovo şi-a declarat unilateral independenţa pe 17 februarie 2008.

Ahtisaari s-a retras din viaţa publică în septembrie 2021, suferind de boala Alzheimer.

Facebook

Comentarii

73 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *