Fostul premier ceh Babis, judecat pentru fraudarea fondurilor UE

Fostul premier ceh Andrej Babis e acuzat de fraudă legată de o subvenție de două milioane de euro acordată de Uniunea Europeană, care i-a afectat cariera politică din ultimii cinci ani.

Procurorii susțin că Babis, proprietarul unui imperiu chimic, agricol, alimentar și media, deținut în prezent într-un trust, a folosit ilegal subvenția pentru a construi un centru de conferințe în apropiere de Praga, înainte de a-și forma partidul ANO, care este împotriva sistemului, în 2011. Babis a negat orice abatere și a declarat în repetate rânduri că dosarul împotriva sa este unul politic.

„Mă bucur că toți vor vedea acest lucru, argumentele mele împotriva acestei acuzații neadevărate”, a declarat Babis la intrarea în clădirea tribunalului luni, potrivit unei înregistrări a televiziunii cehe. „A fost, desigur, o anchetă penală motivată politic”.

Babis, în vârstă de 68 de ani, este o potențială speranță prezidențială la alegerile de la începutul anului viitor și încă conduce cel mai mare partid din parlament, chiar dacă se află în opoziție după ce cinci partide s-au combinat în alegerile de anul trecut pentru a-l înlătura de la guvernare.

Fostul premier ceh Babis este acuzat de fraudă

Babis ar putea fi condamnat la închisoare dacă va fi găsit vinovat, deși procurorii au cerut o pedeapsă cu suspendare și o amendă. Se așteaptă ca procesul să dureze cel puțin până la jumătatea lunii octombrie, iar orice verdict poate fi supus apelurilor. Acuzația împotriva lui Babis, a cincea cea mai bogată persoană din țară pe lista Forbes 2021, susține că acesta ar fi ascuns proprietatea asupra centrului de conferințe și a hotelului, astfel încât să se califice pentru finanțarea UE destinată doar întreprinderilor mici.

În afară de acuzațiile penale, Babis a fost, de asemenea, găsit separat în conflict de interese de către Comisia Europeană, deoarece grupul său de afaceri Agrofert, care are peste 30.000 de angajați și este printre cele mai mari din țară, a exploatat subvenții mari pentru dezvoltare în timp ce se afla la putere. El a negat orice abatere.

Guvernul ceh a retras o parte din subvenții, deoarece Comisia a declarat că nu le va rambursa. Deschiderea procesului are loc înaintea alegerilor prezidențiale de la începutul anului 2023, la care Babis este așteptat să fie un candidat puternic, deși nu a declarat încă că va candida.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *