Fostul ministru de Interne al Letoniei și complicele său – condamnați pentru spionaj în favorea Rusiei

Un tribunal din Riga a pronunțat joi condamnarea fostului ministru de interne leton, Janis Adamsons, și a complicelui său, Gennady Silonov, la pedepse de închisoare pentru spionaj în favoarea serviciilor secrete rusești, potrivit informațiilor furnizate de AFP.

Potrivit judecătorului Erlens Ernstsons, Adamsons a fost găsit vinovat de colectarea ilegală, sistematică și țintită a informațiilor secrete și neclasificate în numele serviciilor secrete rusești (FSB). Sentința a fost de 8 ani și jumătate pentru Adamsons și 7 ani și jumătate pentru Silonov.

Janis Adamsons, în vârstă de 67 de ani, a ocupat funcția de ministru de interne între 1994 și 1995, ulterior rămânând deputat în Parlament timp de șase mandate până în 2021, anul în care a fost arestat. Cu o carieră în marina sovietică și apoi în cea letonă, Adamsons a fost acuzat că a transmis informații confidențiale în timpul întâlnirilor cu complicele său Gennady Silonov.

Gennady Silonov, cetățean rus și fost ofițer KGB în anii ’80, a colectat informațiile transmise de Adamsons în timpul a aproximativ patruzeci de întâlniri desfășurate pe parcursul a patru ani.

Deși ambii acuzați au pledat nevinovat, procurorul a declarat că Adamsons nu ar fi fost motivat financiar, ci mai degrabă de convingeri ideologice. Sentința a fost primită cu mulțumire de procuratură, în timp ce cei doi condamnați au anunțat intenția de a face apel la decizie.

Facebook

Comentarii

70 de răspunsuri

  1. Can I simply say what a relief to uncover somebody who really understands what theyre talking about online. You definitely know how to bring a problem to light and make it important. A lot more people have to check this out and understand this side of the story. I was surprised that youre not more popular given that you most certainly have the gift.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *