Fostul lider sovietic, Mihail Gorbaciov, s-a stins din viață

Ultimul lider sovietic, Mihail Gorbaciov, a murit marţi la vârsta de 91 de ani, potrivit agenţiilor ruse de presă care citează oficiali ai spitalului unde acesta era internat.

„Astăzi seară (marţi), după o lungă boală gravă, Mihail Sergheevici Gorbaciov a murit”, a indicat Spitalul Clinic Central, informează AFP, potrivit Agerpres.

Ales în fruntea Partidului Comunist al Uniunii Sovietice pe 11 martie 1985, Mihail Gorbaciov a ocupat funcţia de preşedinte al Uniunii Sovietice între 1990 şi 1991, fiind nevoit în cele din urmă să demisioneze pe 25 decembrie 1991, ceea ce a dus la sfârşitul URSS, fiind urmat de președintele Boris Elțîn.

Gorbaciov, care a primit Premiul Nobel pentru pace în 1990 (15 octombrie 1990), a încheiat acorduri de reducere a armamentului cu SUA şi parteneriate cu statele occidentale pentru a îndepărta Cortina de Fier, care a divizat Europa după cel de-al doilea război mondial, şi a dus la reunificarea Germaniei, aminteşte Reuters.

Când protestele în favoarea democraţiei au cuprins naţiunile din blocul sovietic al Europei de Est comuniste în 1989, Gorbaciov nu a decis să recurgă la forţă, spre deosebire de liderii anteriori ai Kremlinului, care trimiseseră tancuri pentru a zdrobi revolta din Ungaria, în 1956, şi cea din Cehoslovacia în 1968. Aceste proteste au alimentat aspiraţiile pentru autonomie în cele 15 republici ale Uniunii Sovietice, care s-au dezintegrat în următorii doi ani într-o manieră haotică, iar Gorbaciov s-a luptat în zadar să prevină acel colaps.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, i-a adus un omagiu lui Mihail Gorbaciov, numindu-l ”ultimul lider al Uniunii Sovietice care a jucat un rol crucial în încheierea Războiului Rece şi în căderea Cortinei de Fier. El a deschis calea către o Europă liberă. Este o moştenire pe care nu o vom uita”.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, și-a exprimat, la rândul său, omagiul adus lui Mihail Gorbaciov, ”care a schimbat cursul istoriei”. „A făcut mai mult decât oricine altcineva pentru a provoca în mod paşnic sfârşitul Războiului Rece”, a afirmat Antonio Guterres.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *