Fost comandant în cadrul Grupului Wagner cere azil în Norvegia

Un fost comandant din cadrul grupului de mercenari ruși Wagner Group a cerut azil în Norvegia, după ce a părăsit organizația care a jucat un rol central în unele dintre cele mai importante bătălii din conflictul din Ucraina.

Andrey Medvedev, în vârstă de 26 de ani, a trecut granița în Norvegia, în apropiere de valea Pasvikdalen, cu puțin înainte de ora 2 dimineața, vinerea trecută, unde a fost arestat și reținut de polițiștii de frontieră. Direcția norvegiană pentru imigrație (UDI) a confirmat pentru Associated Press că Andrey Medvedev a căutat adăpost în țară, dar „din motive de securitate și de confidențialitate nu poate comenta mai mult pe această temă”.

Poliția, care nu a confirmat identitatea acestuia, a precizat într-o declarație pentru Agenția France-Presse (AFP) că un bărbat a fost „reținut de polițiștii de frontieră norvegieni și de poliția norvegiană la ora 1.58 (0058 GMT)” vineri dimineața. El a cerut azil în Norvegia”, a declarat Tarjei Sirma-Tellefsen, șeful de personal al poliției din Finnmark, în nordul Norvegiei.

Avocatul norvegian al lui Medvedev, Brynjulf Risnes, a declarat pentru BBC că Medvedev a fost reținut la Oslo, unde este acuzat că a intrat ilegal în țară și că a dezertat după ce a asistat la crime de război în Ucraina.

„El a declarat că este dispus să vorbească despre experiențele sale în Grupul Wagner cu persoanele care investighează crimele de război”, a spus avocatul, adăugând că Medvedev a susținut că a servit în calitate de comandant de unitate, având în subordine între cinci și zece soldați.

Avocatul lui Medvedev a declarat luni pentru AFP că, după ce a trecut frontiera, clientul său a căutat locuitorii din zonă și le-a cerut să cheme poliția. Medvedev este fugar de când a dezertat din Grupul Wagner, la 6 iulie, potrivit agenției norvegiene de presă NTB. El a declarat unui grup rus pentru drepturile omului că este pregătit să spună tot ce știe despre Grupul Wagner, activitățile sale și fondatorul său, Evgheni Prigojin, un milionar care are legături cu președintele rus Vladimir Putin.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *