Fostul cancelar Angela Merkel, distinsă cu Premiul UNESCO pentru Pace pe anul 2022

Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO) a decis marţi să acorde Premierul pentru Pace pe 2022 fostului cancelar german Angela Merkel, pentru decizia sa din 2015 de a primi refugiaţi, în special din Siria, Irak, Afganistan şi Eritreea, transmite DPA, potrivit Agerpres.

Anul 2015 a fost considerat anul crizei refugiaților în Europa. Peste un milion de oameni au cerut azil pe continent – dintre care majoritatea (972.500 de oameni) au ajuns în Europa pe cale maritimă, traversând Marea Mediterană în bărci aglomerate, mulți pierind înecați, până în Grecia și Italia. De aici, refugiaţi sirieni, urmaţi de irakieni, în proporţie de 20%, şi de afgani 7%, au căutat să ajungă în țări precum Germania sau Suedia.

După ce Angela Merkel a anunțat că Germania aşteaptă imigranții cu braţele deschise, sute de mii de persoane s-au îndreptat spre Germania, țară care a fost, în curând, copleșită de numărul mare de imigranți, care solicitau azil. Într-o singură zi, în gara principală din Munchen au sosit peste 10.000 de imigranți, având nevoie de adăpost și îngrijire.

Gestul Angelei Merkel de a deschide granițele refugiaților i-a afectat popularitatea în rândul alegătorilor germani și a fost contestată, la vremea respectivă, inclusiv în propriul partid, fără însă ca să-i schimbe decizia de a oferi sprijin valurilor de refugiați care fugeau din calea războiului.

Deocamdată, nu s-a decis când îi va fi înmânat acest premiu Angelei Merkel, care a părăsit viaţa politică anul trecut, la capătul a patru mandate de cancelar federal al Germaniei.

Distincţia, care oficial se numeşte Premiul pentru Pace Félix Houphouët-Boigny-UNESCO, este denumită astfel după fostul preşedinte al Cote d’Ivoire. Premiul a fost acordat anual, începând din 1989, unor persoane, organizaţii sau instituţii care au făcut un efort special pentru a promova, a studia sau a securiza pacea.

Printre personalitățile distinse cu Premiul UNESCO pentru Pace se numără Nelson Mandela, Yitzhak Rabin, Shimon Peres, Yasser Arafat și Jimmy Carter.

Laura Groșereanu

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *