Forumul Judecătorilor români cere ajutorul Comisiei Europene

Guvernul României se confruntă cu critici dure din partea Asociației Forumul Judecătorilor, în urma intenției de a adopta o ordonanță de urgență prin care să anuleze peste 1.500 de posturi vacante de judecător și procuror.

Această măsură nu doar că încalcă obligațiile asumate de România prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), ci și recomandările făcute în Raportul din iulie 2023 al Comisiei Europene privind statul de drept. De asemenea, aceasta contravine Regulamentului privind un regim general de condiționalitate pentru protecția bugetului Uniunii.

Potrivit proiectului normativ, anularea posturilor vacante nu face distincție între autoritățile publice de interes central și local, afectând astfel sistemul judiciar în ansamblu și ignorând excepții justificate. Forumul Judecătorilor atrage atenția că această măsură ar conduce la epuizarea magistraților, având în vedere că instanțele și parchetele funcționează deja cu un personal redus, multe dintre ele având sub 50% din personalul prevăzut în scheme.

Într-un comunicat de presă, Forumul Judecătorilor subliniază că tăierea posturilor vacante ar bloca activitatea instanțelor și parchetelor, care se confruntă deja cu o limită de avarie, și ar afecta în mod semnificativ operativitatea și calitatea actului de justiție. În plus, această decizie riscă să ducă la pierderea fondurilor europene, afectând astfel dezvoltarea și progresul României.

Astfel, asociația Forumul Judecătorilor a solicitat ajutorul Comisiei Europene, cerându-i să își îndeplinească rolul de garant al aplicării tratatelor.

Facebook

Comentarii

10 răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *