Forțele ucrainene se îndreaptă spre liniile de aprovizionare rusești

Forțele ucrainene, care avansau rapid, se îndreptau vineri spre principala cale ferată care aprovizionează forțele rusești din est, după ce prăbușirea unei secțiuni a liniei de front rusești a provocat cea mai dramatică schimbare a ritmului războiului din primele săptămâni.

Într-un discurs video, președintele Volodimir Zelenski a declarat că trupele ucrainene au „eliberat zeci de așezări” și au recuperat peste 1.000 de km pătrați de teritoriu în est și sud în ultima săptămână. Zelenskiy a postat o înregistrare video în care soldații ucraineni au declarat că au capturat orașul estic Balakliia, care se află de-a lungul unei porțiuni de front care se întinde la sud de Harkov, al doilea oraș ca mărime din Ucraina.

Forțele ucrainene avansează spre liniile de aprovizionare ale rușilor

Armata ucraineană a declarat că a avansat aproape 50 de km pe acel front după un asalt care a părut să-i ia prin surprindere pe ruși. Aceasta ar fi de departe cea mai rapidă înaintare a uneia dintre părți în război de când Rusia a fost forțată să renunțe la asaltul dezastruos asupra capitalei Kiev în martie. Până în prezent, Moscova nu a oferit niciun răspuns oficial la rapoartele privind avansarea pe frontul din Harkov.

Grupul de reflecție Institutul pentru Studiul Războiului a declarat că ucrainenii se află acum la doar 15 km de Kupiansk, o joncțiune esențială pentru principalele linii de cale ferată pe care Moscova le folosește de luni de zile pentru a-și aproviziona forțele de pe câmpurile de luptă din est.

De când forțele rusești au fost înfrânte lângă Kiev, în martie, Moscova a dus un război de uzură necruțător, folosindu-și avantajul puterii de foc pentru a presa avansuri lente prin bombardarea orașelor și satelor. Dar această tactică depinde de tonele de muniție pe zi care ajung pe linia frontului cu trenul din vestul Rusiei. Până acum, Rusia a respins cu succes toate încercările Ucrainei de a tăia linia de tren.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *