Armata ucraineană se retrage din Severodonetsk

Forțelor ucrainene li s-a ordonat să se retragă din Severodonetsk, potrivit celui mai înalt oficial regional. Orașul din estul țării a îndurat săptămâni întregi de bombardamente, în timp ce forțele rusești încearcă să preia controlul complet al regiunii.

Soldații ucraineni se retrag din Severodonetsk

O retragere ucraineană ar fi semnificativă, deoarece ar lăsa tot Luhanskul sub control rusesc, cu excepția orașului Lysychansk. Luhansk, o regiune cu populație majoritar rusofonă din estul Ucrainei, este o prioritate-cheie pentru președintele Vladimir Putin. Împreună cu regiunea Donețk, aceasta formează ceea ce este cunoscut colectiv sub numele de Donbas, o zonă industrială de mari dimensiuni, care a fost în centrul unei mișcări separatiste susținute de Rusia începând din 2014.

La rândul său, Ucraina acuză Moscova că a comis un genocid împotriva poporului ucrainean prin bombardamentele și bombardamentele fără discriminare. Forțele rusești aproape că au încercuit Severodonetsk în ultimele zile și vizează, de asemenea, orașul său geamăn, Lysychansk.

„A rămâne pe poziții care au fost bombardate fără încetare timp de luni de zile pur și simplu nu are sens. Ei ( n.r. forțele ucrainene]) au primit ordin să se retragă pe noi poziții… și de acolo să-și continue operațiunile”, a declarat șeful regiunii Luhansk, Serhiy Haidai, pentru televiziunea ucraineană.

Șeful districtului Severodonetsk, Roman Vlasenko, a declarat că trupele ucrainene se află încă în oraș, declarând vineri la Radio Liberty că o retragere ar putea dura încă ceva timp. Întreaga infrastructură a orașului a fost complet distrusă, a adăugat el, cu peste 90% din case bombardate și 80% dintre ele grav avariate.

Sute de civili au rămas în zonă

Se crede că sute de civili au rămas în Severodonetsk, mulți dintre ei căutând adăpost în vasta uzină chimică Azot. Înainte de război, aceasta avea o populație de aproximativ 100.000 de persoane. Joi, forțele rusești au preluat controlul asupra mai multor teritorii la sud de Severodonetsk și Lysychansk, ceea ce a generat temeri că forțele ucrainene ar putea fi în curând încercuite acolo.

Haidai a declarat că va fi „foarte dificil” pentru ruși să cucerească imediat Lisychansk, deoarece orașul, care se află pe un deal, are „multe poziții defensive”. El a spus că civilii sunt încă evacuați din Lysychansk, iar ajutoarele continuă să fie livrate în oraș, în ciuda faptului că drumurile și podurile care duc în oraș au fost distruse.

Autor: Anca Stratulat

FOTO: Arhivă

Facebook

Comentarii