Kievul nu confirmă folosirea de către Rusia a rachetelor nord-coreene

Forțele Aeriene Ucrainene au emis vineri o declarație în care au menționat că nu pot confirma informațiile referitoare la utilizarea de către armata rusă a rachetelor de invazie de origine nord-coreeană.

„Nu avem informații despre utilizarea unor astfel de rachete. Statele Unite au făcut o declarație în acest sens, așa că experții vor studia resturile (rachetei) și vom putea spune atunci dacă e adevărat sau nu. Nu pot confirma încă”, a declarat Iuri Ignat, purtătorul de cuvânt al forțelor aeriene ucrainene, pentru televiziunea națională.

Declarația ucraineană vine la scurt timp după ce Casa Albă a afirmat că Rusia a folosit recent cel puțin o rachetă balistică cu rază scurtă de acțiune (SRBM) provenită din Coreea de Nord pentru a ataca Ucraina. John Kirby, purtătorul de cuvânt pentru securitate națională al președinției americane, a denumit transferul de arme de la Phenian către Moscova o „escaladare semnificativă și îngrijorătoare”.

Atât Rusia, cât și regimul comunist din Phenian, au negat vehement orice tranzacție de armament. Cu toate acestea, ambele părți au subliniat, în trecut, intențiile lor de a aprofunda relațiile militare.

Coreea de Nord, adesea descrisă ca fiind cea mai ermetică dictatură din lume, a comentat recent situația, numind conflictul din Ucraina un „război prin interpuși” orchestrat de Statele Unite, cu scopul de a slăbi Rusia. Regimul de la Phenian a criticat, de asemenea, sprijinul militar acordat Kievului de către Occident.

De menționat este faptul că Washingtonul a susținut încă din martie 2023 că are dovezi care indică faptul că Rusia ar fi căutat arme de la Phenian pentru invazia sa în Ucraina, oferind în schimb ajutor alimentar pentru Coreea de Nord, o țară aflată într-o criză economică și agricolă profundă sub conducerea comuniștilor.

Facebook

Comentarii

161 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *