Fokozódik a terrorveszély Dániában

A dániai terrorfenyegetettség jelentősen megnőtt az Izrael és a Hamász fegyveresei közötti háború nyomán Gázában, valamint számos olyan incidens, amely a tavalyi dániai Korán-égetéseket is magában foglalta. A figyelmeztetést a Dán Biztonsági és Hírszerző Szolgálat (PET) adta ki csütörtökön a Reuters és az Agerpres szerint.

A PET az általános fenyegetettségi szintet 5-ből 4-re értékelte, megjegyezve, hogy az ehhez a szinthez kapcsolódó kockázatok jelentősen megnőttek. A PET közleménye szerint „Az Izrael és a különböző militáns csoportok közötti konfliktus természetesen sok ember számára aggasztó, többek között Dániában is.” Hozzátette, hogy ez a konfliktus „jelentős radikalizálódási és mobilizációs potenciált rejt magában”, ami spontán vagy tervezett reakciókhoz vezethet Dániában, beleértve a terrortámadásokat is.

A tavaly Dániában és a szomszédos Svédországban végrehajtott szándékos Korán-égetések hozzájárultak a feszültség és a fenyegetés növekedéséhez. Az iszlámellenes aktivisták célpontjává vált a két ország, amelyet a világ legliberálisabb országai között tartanak számon, és amelyek a szólásszabadság nevében megengedték a vallás heves bírálatát.

Svédország úgy reagált az incidensekre, hogy a második legmagasabb szintre emelte a terrorriadó szintjét, miután megakadályozta a Korántüzek és más, az iszlám legszentebb szövege elleni akciókat követő esetleges támadásokat. A feszültségek csillapítása és a helyzet kezelése érdekében a dán parlament decemberben elfogadta azt a törvényt, amely megtiltja a Korán nyilvános helyeken való égetését.

Ezek az intézkedések a dán hatóságok azon szélesebb körű erőfeszítésének részét képezik, hogy megakadályozzák a belső konfliktusok eszkalációját, és megvédjék a nemzetbiztonságot a növekvő terrorfenyegetettséggel szemben.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *