Foci, politika és nemzeti önérzet – miről is szól a vita Nagy-Magyarország térképe felett?

            Tisztázó nyilatkozatot közölt a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) a Román Labdarúgó-szövetség (FRF) és a román politikusok reakciójára válaszolva. Magyar történész járja körbe a téma mögött meghúzódó szálakat.

            Korábban írtunk arról, hogy az UEFA történelmi Magyarországról szóló nyilatkozatát a magyar és a román szövetség máshogy értelmezte. Az MLSZ ennek tisztázására részletezte, hogy nem az UEFA, hanem a saját döntésüket foglalták közleménybe: az UEFA nem tiltotta és nem engedélyezte egyértelműen a térkép megjelenését a meccseken, az MLSZ viszont engedélyezi, abban az esetben, ha az más feliratokat nem tartalmaz, és csupán a magyar zászló színeit használják rajta. Az MLSZ közleményében úgy gondolja, nem ők, hanem a Román Labdarúgó-szövetség “értelmezte saját szemszögéből egyoldalúan és vélhetően korlátozott információk birtokában a tényeket, és támadta meg indokolatlanul az MLSZ döntését.” Kiemelik továbbá, hogy a szövetséggel jó kapcsolatot ápolnak, amelyet szeretnének fenntartani, de jelen helyzetben “nem a román szövetség kompetenciájába tartozik” a döntés megítélése.

            Az ügyben Ungváry Krisztián történész nyilatkozott a Népszavának, aki elmondta, egyszerű kútmérgezésnek tartja a jelkép használatát. Bár érti, hogy a magyar szurkolók részéről ez történelmi emlék, de felhívja a figyelmet arra, hogy a másik oldal szurkolói számára provokatív jelleggel bír. A térkép háttértartalma túl súlyos ahhoz, hogy szabadon használják, hiszen ebben a kontextusban a magyar felsőbbrendűséget hivatott jelezni, amely sérti az európai értékeket. A történész elmondta, vezetői példamutatásra lenne szükség, ez mégsem történik meg, sőt, legitimálják a kettős beszédet, támogatják a félreérthetőséget. Ungváry szerint: “amennyiben fontos számunkra a határon túli magyarság érdekképviselete, akkor ezt nem történeti, hanem etnikai alapon kellene megvalósítani.”

Molnár Adrienn

Share on facebook
Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.