FMI îndeamnă Europa să își transfere costurile energiei către consumatori

Fondul Monetar Internațional spune că mișcarea ar încuraja economisirea energiei, protejând în același timp gospodăriile mai sărace

FMI a cerut guvernelor europene le transfere consumatorilor casnici costurile în creștere ale energiei pentru a încuraja „economisirea energiei” și o tranziție către o energie mai ecologică, lucru ce ar proteja în același timp gospodăriile mai sărace.

Guvernele europene care au încercat să protejeze gospodăriile de creșterea costurilor prin eșalonarea prețurilor, reduceri de taxe și subvenții „ar trebui să permită ca această creștere totală a costurilor combustibililor să treacă și către utilizatorii finali pentru a încuraja economisirea energiei și pentru a încuraja renunțarea la combustibilii fosili”, a spus directorul adjunct în departamentul european al FMI.

Într-o postare pe blogul FMI de miercuri, Oya Celasun a adăugat că, în același timp, guvernele ar trebui să pună în aplicare măsuri de ajutor pentru a sprijini gospodăriile cu venituri mici – care sunt cel mai puțin capabile să facă față creșterii prețurilor la energie.

Prețurile consumatorilor de energie au crescut cu o rată anuală de aproape 40% în zona euro și 57% în Marea Britanie, reflectându-se astfel creșterea prețurilor en gros la gaze și petrol după invazia Rusiei în Ucraina.

În consecință, FMI a cerut o schimbare a politicii guvernamentale de la măsuri de sprijin ample la ajutor direcționat.

Măsurile existente includ plafonarea prețurilor la energie în Franța, Spania și Portugalia, reduceri de taxe la energie electrică în Germania și Olanda, subvenții pentru energie în Italia și Grecia și alocații pentru energie în Germania și Regatul Unit.

Cu toate acestea, „cu combustibilii fosili care că vor rămâne la un preț ridicat pentru o perioadă lungă de timp, guvernele ar trebui să lase prețurile cu amănuntul să crească pentru a promova conservarea energiei, protejând în același timp gospodăriile mai sărace”, a spus Celasun.

Anamaria Kopornyai-Toth

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *