FMI acordă Ucrainei ajutor de 900 milioane de dolari

Consiliul de Administraţie al Fondului Monetar Internaţional a aprobat o tranşă de ajutor destinată Ucrainei în valoare de 880 de milioane de dolari, relatează AFP, potrivit News.ro.

O echipă FMI a purtat la jumătatea lui februarie negocieri, la Varşovia, cu oficiali ucraineni şi a evaluat realizările Ucrainei în funcţie de obiective stabilite în urmă cu un an, când a fost adoptat acest ajutor care este eşalonat pe patru ani.

FMI a concluzionat că autorităţile ucrainene au îndeplinut toate criteriile cantitative de performanţă – cu excepţia unei uşoare scăderi a veniturilor fiscale din cauza unor blocaje la frontieră – şi criteriile structurale prevăzute în vederea examinării.

Ea a evaluat la 486 de miliarde de dolari nevoile de reconstrucţie a Ucrainei.

Directoarea generală a FMI, Kristalina Gheorghieva, a salutat rezistenţa economiei ucrainene în 2023, însă a avertizat că ”restabilirea ar urma să încetinească în acest an”, din cauza ”întârzierii finanţărilor externe”.

Statele Unite, cel mai important susţinător militar al Ucrainei, nu au mai trimis fonduri Kievului din decembrie 2022. Adoptarea unui nou ajutor este încă blocată în Congresul american de mai multe luni.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *