Fluxul dezinformării ruse în vremuri de pandemie

E în plină desfășurare bătălia finală a celui de-al treilea război mondial. Războiul a început acum trei ani, dar n-ați băgat de seamă, pentru că v-au ținut de vorbă Soros, cel care-l plătește pe Papă să distrugă Europa creștină cu ajutorul migranților, și Bill Gates, maestrul vaccinurilor, cu care se bate eroic un Kennedy. Morala? ”Văzând clar steaua strălucitoare a Rusiei la orizontul omenirii”, „Europa trebuie să se întoarcă cu fața spre Est”.

”Robert F Kennedy Jr. expune ”Planul Dictatorial al Vaccinării” aparținând lui Bill Gates, cel cu „Complexul de Mesia” răsucit” – este titlul unui articol publicat, în diferite limbi, pe mai multe site-uri ale propagandei anti-occidentale și preluat de www.flux.md, unul din instrumentele online în limba română dirijate de Rusia. ”Gates pare fericit de faptul că criza Covid-19 îi va oferi posibilitatea de a direcționa în mod forțat programele sale de vaccinuri dinspre Lumea a Treia asupra copiilor americani”, se arată în textul ce sugerează implicarea filantropului nr. 1 al planetei în crearea în laborator a coronavirusului actual. Falsul strident e demontat de EUvsDisinfo, proiectul echipei de Comunicare Strategică din cadrul Serviciului European de Acțiune Externă.

Dar cine este falsul profet, cu nume sonor, preluat copios de promotorii tezelor conspiraționiste? Nepot al fostului președinte american, Robert F. Kennedy (RFK) a fost renegat de propria familie pentru implicarea lui în campania anti-vaccin și răspândirea teoriilor conspiraționiste. Contrazicând tradiția familiei Kennedy de a sprijini accesul americanilor la imunizare în fața bolilor contagioase (președintele John F. Kennedy a semnat, în 1962, Vaccination Assistance Act, instituind primele programe la scară națională de vaccinare a copiilor americani), RFK este unul din promotorii dezinformării privind riscurile produse de vaccinuri. Spre exemplu, în condițiile expansiunii rujeolei din ultimii ani, a susținut obsesiv că vaccinul necesar ar provoca autism.

Îl iubim pe Robert F. Kennedy Jr., dar el e parte dintr-o campanie de dezinformare care are consecințe dureroase și mortale”, au avertizat, într-o scrisoare deschisă, fratele, sora și nepoata controversatului membru al familiei Kennedy. În fiecare an, peste 110.000 de oameni mor în lume din cauza rujeolei, atrag atenția cei trei exponenți ai celebrei familii, menționând faptul că reticența față de vaccin este una dintre primele 10 amenințări la adresa sănătății globale, conform Organizației Mondiale a Sănătății.

Bill Gates, fondatorul Microsoft, este, de altfel, ținta constantă a atacurilor propagandei anti-occidentale. ”Faceți cunoștință cu cel mai puternic doctor din lume: Bill Gates” – se intitulează un alt articol de pe flux.md. Ideea de bază? ”Unii milionari se mulțumesc cu procurarea unei insule. Bill Gates și-a procurat agenția de sănătate a Națiunilor Unite din Geneva.”

În realitate, Bill Gates este acum puternic implicat în finanțarea cercetării pentru descoperirea unui vaccin anti-Covid19. Zeci de milioane de copii din țările cele mai sărace au fost vaccinați, în ultimul deceniu, datorită Fundației Bill și Melinda Gates, căreia al treilea cel mai bogat om din lume i-a donat cea mai mare parte a averii sale.

Acest tip de dezinformare se regăsește, de altfel, în toate aparițiile de pe flux.md. Iată câteva teze vehiculate, de personaje care de care mai compromise: ”Bisericile ar trebuie deschise de Paști” – este una din ideile menite să semene dezordine și anarhie în contextul Paștilor. În acest caz, trompeta citată este liderul extremei drepte italiene, Matteo Salvini: „Lăsați-ne să intrăm în Biserici, așa cum ne lăsați să mergem și la Tutungerie!” e titlul articolului. Același Salvini e citat cu o altă declarație provocatoare: ”Salvini amenință cu scoaterea Italiei din UE: E un cuib de vipere și șacali!”

De remarcat efortul de a colecționa țicniți și a le instrumentaliza derapajele, pentru a promova mesaje din planoplia propagandei anti-democratice. Una din țintele constante este un alt filantrop american, George Soros, renumit pentru sprijinul dat societății deschise și promovării drepturilor omului. Numai bun de mânjit atunci, fie și cu un titlu atât de stângaci: ”În plină criză coronavirus, un site din rețeaua Soroș scrie că a venit momentul pentru abolirea familiei”.

Textul e preluat de pe o platformă ceva mai abilă pentru atacuri anti-occidentale, care își dedică, în această perioadă, eforturile criticării ”exodului spre Germania” al lucrătorilor români (în contextul dramatic sintetizat în alt articol: ”România, lider mondial la prostituția online”), precum și promovării vocilor ce îndeamnă iresponsabil la dezordine socială, în condițiile imposibilității celebrării Paștilor în biserici, în acest an. De remarcat articolul ”Manipulare în numele … luptei împotriva „fake news”, în care se afirmă, polemizând cu LARICS: ”Propaganda mainstream din toate țările marșează pe o atitudine alarmistă, menită să exagereze pericolul pandemiei provocate de noul coronavirus, cu scopul major de a justifica măsurile restrictive luate de majoritatea guvernelor lumii”.

Să revenim la flux.md și la un demers-școală pentru dezinformarea și manipularea instrumentate în ultimii ani: ”Potrivit Episcopului Schneider, operatorii globaliști vor eradicarea absolută a creștinismului în Europa și în Occident. Una dintre tacticile lor cheie este aceea de a inunda țările europene cu migranți pentru a dilua baza creștină și a schimba radical cultura și identitatea națională”. Titlul se adresează  strict celor cu un coeficient de inteligență apropiat de zero: ”Episcop al Vaticanului mărturisește: Oficialili catolici superiori sunt plătiți de George Soros pentru a promova migrația musulmană în masă în Europa”. Inclusiv Papa Francis ar fi plătit de Soros, se afirmă în textul ce a fost demascat, încă de acum un an și jumătate, ca fiind fals, dar este reluat, iată, periodic, de propaganda totalitară.

”Nu, niciun episcop nu a spus că oficiali ai Bisericii ar fi plătiți de George Soros” – clarifica ziarul francez Liberation, în octombrie 2018. Interviul acordat unui cotidian italian a fost, de fapt, manipulat grosolan de un site american cunoscut pentru intoxicările sale. În primul rând că intervievatul nu era episcop la Vatican, ci slujea tocmai în… Kazahstan. Iar prelatul nu a pomenit absolut nimic, în interviu, despre Soros ori despre coruperea de către acesta a unor capi ai Bisericii.

Iată cum un caz tipic de fake news e reciclat inabil, doar-doar va săpa la temelia încrederii românilor în valorile democratice și a atașamentului lor solid la spațiul euroatlantic. Sens în care se lucrează temeinic: Liberalismul este un virus politic. Şi trebuie să identificăm un tratament eficient. Un medicament de acest fel poate fi considerată şi cartea lui Alain de Benoist „Împotriva liberalismului” apărută la editura „Амфора” din Moscova”, se spune într-un rezumat al tezelor extremistului de dreapta francez, supranumit ”părintele putinismului”.

Ca lucrurile să fie clare, iată ce se afirmă negru pe alb în articolul preluat din publicația rusă ”Zavtra”: ”văzând clar steaua strălucitoare a Rusiei la orizontul omenirii, filosoful francez îi invită pe europeni: Europa trebuie să părăsească cu fermitate lumea occidentală și să se întoarcă cu fața spre Est”.

Despre asta este flux.md, alături de suratele sale toxice, care încearcă să susure otravă în mințile românilor, profitând de învolburarea cauzată de coronavirus.

Arsenalul e completat cu titluri ce indică iminenta prăbușire a Occidentului: italienii își pierd încrederea în UE, regimul Macron se clatină sub loviturile epidemiei, planul european pentru ”reactivare” a eșuat. În acest dezastru vestic, ”Pandemia COVID-19 – catalizatorul schimbării de paradigmă: de la globalism spre patriotismul economic”, pledează Iurie Roșca. Delirul ”moldovenist” și anticolonialist este total: ”Republica Moldova ar putea arăta calea decolonizării economice altor țări, ceea ce ar constitui o premieră absolută pe plan mondial. Să lăsăm la o parte complexele de provinciali, de stat mic și neputincios, aflat la cheremul altora! O țară ca a noastră trebuie să știe să joace reușit, având drept spațiu de manevră contradicțiile dintre marile puteri. Atenție! Acum, când lumea unipolară se prăbușește iremediabil, iar lumea multipolară stă să se nască, noi, Moldova, trebuie să fim pe creasta valului”. Cameleonul joacă în forță la scară globală, profețind cu același efect hilar: ”Ne așteaptă fie o dictatură la scară mondială, fie o renaștere spirituală a popoarelor”.

Măcar Roșca amuză prin ridicolul său. Ilie Șerbănescu, în schimb, e la fel de depresiv ca întotdeauna. ”Coronavirusul dă în vileag colonialvirusul” și ”Supraîndatorate, periferiile vor ajunge în sapă de lemn” sunt titlurile sale posace, preluate din ”România liberă”.

De remarcat și un articol copiat de pe site-ul ”Evenimentului Zilei”: ”Complicitatea Macron – Big Pharma: De ce ascunde Franța un medicament ieftin și testat pentru epidemia de COVID-19”. În fapt, semnatarul Adrian Pătrușcă traduce, pe evz.ro, un material publicat de Asia Times, de către ”faimosul ziarist brazilian Pepe Escobar”. Dar cine e… marele Pepe Escobar? Un analist al Russia Today și Sputnik, surlele de bază ale Kremlinului. Pe scurt, ideea celebrului Pepe, citat de epigonul său Pătrușcă, este: ”regimul Macron ajută Big Pharma să profite de pe urma expansiunii coronavirusului”. Din cauza reticenței față de utilizarea clorochinei în tratarea Covid-19 e luat la refec președintele francez.

Miza e mult mai mare, însă. Ne-o spune flux.md, copiindu-l pe capul românesc al Sputnik, Dragoș Dumitriu: ”Explicația ”făcăturii”: PANDEMIA – parte din războiul început la Davos. INTERESE din SPATE”. Autorul pornește de la considerațiile lui Ion Cristoiu, aparent inofensive (aparent, căci Cristoiu e profesionist, spre deosebire de toți cei menționați mai sus) – considerații despre pericolul psihozei generalizate, cu raportare la decembrie ‘89. După un încâlcit raționament, cusut strident cu ață albă, editorialistul Sputnik.md ajunge la o concluzie șocantă: în ianuarie 2017, la Forumul Economic Mondial de la Davos a fost declanșat războiul mondial. În atari condiţii, se întreabă: ”acum, după 3 ani, avem parte de bătălia finală?”

Asta e tot ceea ce contează, de fapt, în mecanismul propagandei ruse: concluzia, mesajul de picurat consecvent, cu ajutorul idioţilor utili sau al ”conservelor” activate în momente tulburi ca acesta. Cu scopul fățiș de a-i întoarce pe români spre ”steaua strălucitoare” de la Răsărit.

Horia Blidaru

* analiză realizată sub egida Laboratorului pentru Analiza Războiului Informaţional şi Comunicare Strategică (LARICS)

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *