Finlanda reduce la o zecime vizele pentru ruși

Deși o decizie a UE privind vizele de călătorie pentru cetățenii ruși nu este așteptată până la toamnă, Finlanda va limita vizele turistice pentru ruși, fără a încălca regulile spațiului Schengen, a declarat ministrul de externe de la Helsinki.

Guvernul finlandez a decis marți să reducă semnificativ numărul de vize turistice acordate cetățenilor ruși în contextul războiului aflat în desfășurare în Ucraina. Ministrul Afacerilor Externe, Pekka Haavisto, a informat că Finlanda va limita numărul cererilor de viză pe care le acceptă pentru Rusia la aproximativ 10% din nivelul actual.

Haavisto a spus că modificările vor intra în vigoare la începutul lunii septembrie.

Finlanda acceptă acum aproximativ 1.000 de cereri de viză de la ruși în fiecare zi, dar intenționează să mai primească doar aproximativ 100 de solicitări, zilnic, de luna viitoare.

Ministerul Afacerilor Externe a pregătit un plan conform căruia să fie prioritizate cererile celor care solicită vize din motive familiale, de muncă sau de studii.

Haavisto a spus că Ministerul său de Externe va face echipă cu Ministerul de Interne pentru a analiza acordarea unei vize umanitare. Acest lucru ar putea facilita mutarea jurnaliştilor, dizidenţilor sau activiştilor în Finlanda.

Totodată, guvernul finlandez are în vedere o modificare legislativă, care să permită introducerea de sancțiuni naționale, pe lângă cele convenite la nivelul UE.

Anamaria Kopornyai-Toth

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *