Finlanda va fi prima țară care va testa pașaportul digital

Finlanda ar putea deveni prima țară din UE care va testa o aplicație mobilă cu copii digitale ale documentelor de călătorie.

Țara și-a exprimat nerăbdarea de a testa o aplicație pentru telefon care să dețină copii digitale ale documentelor de călătorie în loc de pașapoartele tradiționale pe hârtie. Cu această nouă tehnologie, pasagerii ar putea trimite informații autorităților de frontieră înainte de a pleca în străinătate.

Potrivit unui raport din ziarul finlandez Helsingin Sanomat, Comisia Europeană a contactat la sfârșitul anului trecut oficialii finlandezi pentru a-i întreba dacă țara acestora ar fi dispusă să participe la proiectul pilot.

„În prezent pregătim o cerere de finanțare pentru Comisie. Cererea trebuie depusă până la sfârșitul lunii august. După aceea, se va decide dacă proiectul va fi realizat sau nu”, a declarat pentru ziar Mikko Väisänen, un inspector al poliției de frontieră finlandeză.

Comisia încurajează unele state membre să încerce documente de călătorie digitale. Cu informațiile adunate în urma acestor teste, ar putea introduce capacitatea de a trece frontierele doar cu o aplicație pentru telefonul mobil în întreaga UE.

Deși este încă incert dacă procesul Finlandei va continua, documentația digitală ar putea fi mai întâi testată pe traversările aeriene către Croația.

Unii pasageri vor fi rugați să se ofere voluntari pentru a descărca aplicația de pe telefoanele lor. Apoi, aceștia își vor putea trimite documentele autorităților de frontieră înainte de a călători.

„Informațiile sunt verificate în prealabil și șterse după călătorie”, a spus Väisänen.

Anamaria Kopornyai-Toth

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *