Finlanda-Ucraina, acord de securitate pe 10 ani

Preşedintele finlandez Alexander Stubb şi omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, au semnat astăzi, la Kiev, un acord privind cooperarea în domeniul securităţii şi sprijinul pe termen lung între Finlanda şi Ucraina, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Documentul acoperă o gamă largă de chestiuni, inclusiv susţinerea politică şi sprijinul pentru securitate, reforme şi reconstrucţia Ucrainei.

”Acordul pe zece ani este dovada angajamentului Finlandei pe termen lung faţă de sprijinirea Ucrainei”, a afirmat administraţia prezidenţială finlandeză.

De asemenea, Stubb i-a transmis lui Zelenski că Finlanda va trimite încă un lot de echipament militar de 188 milioane de euro, ridicând la 2 miliarde euro întregul sprijin pentru Kiev.

Rămânând neutră în timpul Războiului Rece, Finlanda a renunţat la nealinierea militară, ca urmare a invaziei ruse în Ucraina.

Ea a devenit membră a Alianţei Nord-Atlantice anul trecut, spre nemulţumirea Rusiei, care a promis că va răspunde cu contramăsuri.

În august 2023, Finlanda s-a confruntat cu un aflux de migranţi la frontiera sa cu Rusia și a acuzat Moscova pentru această criză a migrației. 

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *