Finlanda și Suedia intensifică ajutorul militar acordat Ucrainei, înainte de iarnă

Prima ninsoare a anului s-a așternut deja în anumite părți ale Ucrainei. Ținând cont de acest aspect, Finlanda și Suedia au anunțat cele mai mari pachete de ajutor militar pe care le alocă pentru Ucraina, până în prezent.

„Este important să sprijinim în continuare Ucraina și să îi oferim mijloacele de a pune capăt războiului”, a declarat Antti Kaikkonen, ministrul apărării al Finlandei.

„Ucraina luptă și își apără independența și libertatea, este corect să ajuți Ucraina în această situație. De aceea, Finlanda și majoritatea țărilor europene ajută”, a declarat acesta pentru Euronews, într-un interviu.

Al zecelea – și cel mai recent – pachet de apărare finlandez este evaluat la 55,6 milioane de euro, ceea ce aduce valoarea combinată a tuturor materialelor de apărare alocate Ucrainei la 160,4 milioane de euro de la începutul războiului.

De asemenea, Suedia și-a anunțat recent cel mai mare pachet de ajutor militar pentru Ucraina, un semn din partea noului guvern că dorește să își sporească sprijinul pentru țara aflată în război.

„Trimitem acum un pachet record de sprijin în Ucraina, cu sprijin atât umanitar, cât și militar. Apărarea libertății Ucrainei este cea mai importantă sarcină de politică externă a timpului nostru”, a declarat prim-ministrul Ulf Kristersson.

Noul pachet suedez include un sistem avansat de arme și muniție pentru apărarea antiaeriană, vehicule ușoare de teren, echipament personal, inclusiv echipament de iarnă și armătură, corturi și plasă de camuflaj.

Ajutorul Suediei valorează aproximativ 273,4 milioane de euro, cu un miliard de coroane mai mult decât toate pachetele anterioare de ajutor militar la un loc.

În timp ce Suedia a oferit anterior Ucrainei mai multă asistență militară discretă, cum ar fi arme antitanc, noua rundă de echipamente, incluzând sisteme antiaeriene, oferă ucrainenilor o creștere majoră a capacităților defensive.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *