Finlanda și Suedia au depus împreună cererile de aderare la NATO

Finlanda şi Suedia şi-au depus, astăzi, împreună, cererile de aderare la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO). „Acesta este un moment istoric pentru securitatea noastră. Sperăm să finalizăm rapid procesul de aderare”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, care a primit cererile de aderare prezentate de cei doi ambasadori.

Duminică, 15 mai, președintele Finlandei, Sauli Niinisto, și premierul Sanna Marin au făcut anunțul aderării, iar la două zile distanță, Parlamentul finlandez a consfințit decizia, votând cu o majoritate zdobitoare – 188 de voturi pentru și opt împotrivă – pentru aderarea țării la NATO.

Luni, 16 mai, premierul suedez, Magdalena Andersson, a anunțat că și țara sa va solicita aderarea la NATO. Marți, ministrul de externe suedez, Ann Linde, a semnat cererea de aderare a Suediei la NATO.

Suedia a fost, prin tradiție, un stat care a preferat neutralitatea, pe care a adoptat-o în anul 1834, în vreme ce Finlanda, deși nu a făcut parte din NATO, a cooperat cu alianța.

Cele două state se confruntă acum cu opoziția Turciei la aderare. Sunt în curs consultări între membrii NATO pentru a convinge Ankara să renunțe la amenințarea cu exercitarea dreptului de veto.

L. Groșereanu

Facebook

Comentarii