Finlanda s-ar putea confrunta cu întreruperi de curent zilnice de până la 2 ore în această iarnă

Potrivit operatorului de rețea Fingrid, deconectările și întreruperile de curent sunt ultima soluție și se vor folosi doar în situații de urgență.

Odată cu încercarea Europei de a renunța la importurile de combustibilii fosili ruși, găsirea unor alternative pentru a asigura stocurile necesare pentru iarnă s-a dovedit o operațiune extrem de dificilă. Acest lucru ar putea însemna că Uniunea ar putea recurge la măsuri de reglementare și restricții energetice pentru ameliorarea aceastei probleme.

Pe măsură ce Europa se pregătește pentru lunile cu temperaturi extrem de scăzute cu eventuale reglementări energetice, este posibil ca Finlanda să adopte o serie de măsuri mai stricte.

Astfel, consumatorii de energie electrică ar putea rămâne fără energie până la două ore zilnic în această iarnă, a informat duminică postul finlandez YLE, adăugând că posibilul deficit energetic este legat de mișcarea de a abandona resursele energetice rusești, care sunt extrem de greu de înlocuit.

Întreruperile, care sunt planificate în avans, se vor efectua prin rotație. Aceasta lucru înseamnă că acestea sunt direcționate către rețelele locale de electricitate din diferite părți ale țării, în funcție de cerere și ofertă.

Situația din sectorul energetic finlandez în timpul iernii depinde în mare măsură de lansarea noii unități a centralei nucleare Olkiluoto. Ministrul Afacerilor Economice Mika Lintilä a estimat că reactorul va produce energie electrică la capacitate maximă în septembrie.

Ministrul Economiei, care a vizitat centrala nucleară în aceasta săptămâna și a declarat că reactorul va produce energie electrică la capacitate maximă în septembrie, în timp ce producția comercială va începe în decembrie.

Piața finlandeză are un deficit de energie de aproximativ 15-20%, iar Suedia furnizează în prezent cantitatea necesară de energie pentru a compensa acest deficit. Este de așteptat ca odată cu începerea funcționării celei de-a treia unități a CNE Olkiluoto, țara să devină independentă energetic.

Anamaria Kopornyai-Toth

Facebook

Comentarii