Finlanda redeschide parțial granița cu Rusia, în ciuda migrației ilegale

Prim-ministrul finlandez Petteri Orpo a anunțat ieri că Finlanda va redeschide parțial granița cu Rusia, care fusese închisă în întregime în luna noiembrie din cauza migrației ilegale pe care autoritățile finlandeze o atribuie Moscovei. Orpo a declarat că guvernul a luat decizia de a menține închisă granița de est, cu excepția a două puncte de frontieră, Vaalimaa și Niirala, care vor deveni operaționale din nou începând cu 14 decembrie 2023 până pe 14 ianuarie 2024.

Într-un comunicat de presă, Ministerul de Interne de la Helsinki a avertizat că Finlanda își va închide din nou întreaga frontieră dacă migrația dirijată continuă. Aproximativ o mie de solicitanți de azil, în special din Somalia, Irak și Yemen, s-au prezentat la punctele de trecere a frontierei dintre cele două țări începând cu luna august, potrivit autorităților finlandeze. Finlanda acuză Moscova că a permis deliberat trecerea acestora și denunță această acțiune drept un „atac hibrid” menit să destabilizeze Finlanda, cel mai nou membru al NATO.

După decenii de neutralitate strictă, Finlanda a optat pentru aderarea la Alianța Nord-Atlantică în urma invaziei rusești din Ucraina anul trecut. Autoritățile finlandeze susțin că această decizie a făcut țara mai vulnerabilă la acțiunile provocatoare ale Moscovei și subliniază importanța menținerii securității și stabilității în regiune.

Facebook

Comentarii

90 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *