Finlanda, presiuni asupra Turciei și Ungariei să aprobe aderarea țării la NATO: „De preferat cât mai curând”

Premierul finlandez Sanna Marin a cerut astăzi Ungariei și Turciei să aprobe cererea țării sale și a Suediei, țara vecină, de aderare la NATO.

Cele două țări nordice au cerut în luna mai să adere la alianța militară, motivate de invazia Rusiei în Ucraina. Ungaria și Turcia sunt ultimele două țări membre NATO care trebuie să își dea acordul pentru cererile Suediei și Finlandei, notează POLITICO.

„Toți ochii sunt acum ațintiți asupra Ungariei și Turciei. Așteptăm ca aceste țări să ratifice cererile noastre. Cred că ar fi important ca acest lucru să se întâmple de preferat cât mai curând”, a declarat Marin într-o conferință de presă după o reuniune a Consiliului Nordic la Helsinki. Săptămâna trecută, ea a reiterat faptul că Suedia și Finlanda vor adera împreună la NATO.

Turcia acuză cele două state că adăpostesc ceea ce ea susține că sunt grupuri teroriste. Președintele turc Recep Tayyip Erdoğan cere ca Suedia și Finlanda să extrădeze suspecți pe care Turcia îi consideră teroriști, în schimbul susținerii aderării lor la NATO. Noul guvern al Suediei s-a angajat să răspundă cererilor Turciei, dar Turcia nu a fost convinsă încă. „Așteptăm să prindă viață”, a declarat Omer Celik, purtătorul de cuvânt al partidului de guvernământ.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, urmează să se întâlnească cu Erdoğan la Istanbul, unde cei doi urmează să discute despre extinderea NATO în această săptămână. Ungaria s-a angajat să ratifice cererea de aderare a celor două țări până la jumătatea lunii decembrie.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *