Finlanda își alege președintele: Un conservator sau un homosexual?

Finlanda se pregătește pentru turul al doilea al alegerilor prezidențiale, care va avea loc la 11 februarie, transmite AFP, potrivit Agerpres. Fostul prim-ministru conservator Alexander Stubb şi fostul ministru de externe Pekka Haavisto – un ecologist și homosexual declarat – sunt cei doi candidați în turul al doilea.

Stubb s-a clasat pe primul loc, în primul tur de duminică – cu 27,2% din voturi, înaintea lui Haavisto (25,8%), un membru al Verzilor, care a candidat ca independent.

Conservatorul Alexander Stubb a fost prim-ministrul Finlandei în perioada 2014 – 2015. Anterior, a fost ministru de Finanțe, respectiv de Externe, după o scurtă carieră de europarlamentar.

Pekka Haavisto a ocupat mai multe funcţii în Guvern, fiind și ministru de externe între 2019 și 2023. Haavisto a mai candidat la prezidențiale în 2012 și 2018, devenind primul candidat gay la președinția Finlandei. El trăiește din 2002 într-un parteneriat oficial cu un bărbat de origine ecuadoariană.

În Finlanda, președintele are prerogative mai limitate decât primul ministru, dar conduce politica externă, în strânsă cooperare cu guvernul şi este comandantul suprem al forţelor armate.

Rămânând neutră în perioada războiului rece, Finlanda a devenit anul trecut cel de-al 31-lea membru al NATO, după invadarea Ucrainei de către Rusia.

Tema securităţii naţionale şi a tensiunilor în relaţia cu Rusia domină dezbaterile acestei campanii electorale. Finlanda se confruntă și cu un aflux de migranţi la graniţa de est.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *