Finlanda vrea gard la granița cu Rusia

Ministrul de Interne, Krista Mikkonen, a confirmat marți că este în favoarea construirii unui gard la granița dintre Finlanda și Rusia.

„Nimeni nu se gândește că toată granița de 1.300 de kilometri ar trebui îngrădită. Cu toate acestea, există zone în care riscul unor traversări ilegale este mai mare”, a subliniat ea într-un interviu pentru un post local marți.

Ministrul a adăugat că există tronsoane ce nu pot fi supravegheate îndeaproape: „Sunt zone în care există așezări pe ambele părți ale graniței, de asemenea există porțiuni de drumuri extrem de vechi ce pot fi accesate cu ușurință de migranți.”

Poliția de frontieră finlandeză a confirmat într-un raport publicat recent că ridicarea unui gard de până la 260 de kilometri lungime, la graniță, este justificată datorită schimbărilor din mediul de securitate al Finlandei.

Oficialii Poliției de Frontieră au început deja procesul de identificare a zonelor în care gardul va avea cel mai mare impact.

”Ministerul de Interne nu poate lua decizia de a construi acest gard singur, este nevoie de un acord politic din partea întregului guvern”, a amintit Mikkonen.

În timp ce costul proiectului va depinde de factori precum lungimea gardului, ministrul a estimat că întregul amplasament ar putea ajunge la costuri de peste un milion de euro per kilometru.

Mikkonen a recunoscut marți și îngrijorările ridicate de creșterea traficului transfrontalier în urma mobilizării parțiale anunțate de președintele rus Vladimir Putin. Cu toate acestea, în ciuda acestei creșteri numărul persoanelor care trec granița rămâne mai mic decât cel dinaintea pandemiei de coronavirus.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *