Finlanda: Aderarea Ucrainei la NATO ar fi prevenit războiul

Rusia nu ar fi invadat Ucraina dacă aceasta ar fi fost membră a NATO, a declarat marți premierul finlandez Sanna Marin, adăugând că aceasta a fost principala motivație pentru cererea țării sale de a adera la alianța militară.

Marin a spus că este „sigură” că Vladimir Putin nu ar fi lansat invazia dacă Kievul ar fi fost deja membru. „Ne putem uita în istorie și ne putem pune întrebarea: ar fi trebuit ca Ucraina să fie deja membră a NATO?”, a declarat ea la reuniunea Forumului Economic Mondial de la Davos, Elveția, adăugând că „atunci nu ar fi existat un război în Ucraina și acesta este motivul pentru care și Finlanda, Suedia ratifică o aderare la NATO”.

Ea a adăugat că, în 2014, când Rusia a atacat Crimeea, Europa și aliații săi ar fi trebuit să acționeze mai ferm. „Trebuie să învățăm din această zi. Vrem să devenim membri ai NATO pentru că nu mai vrem niciodată război în Finlanda”, a declarat Marin în fața adunării de politicieni și oameni de afaceri la nivel înalt din Alpii elvețieni.

Ungaria și Turcia mai trebuie să ratifice candidatura comună la NATO a Suediei și Finlandei. În timp ce Budapesta a declarat că va susține cea mai recentă extindere a blocului militar și că o va semna la începutul acestui an, Ankara nu a urmat încă acest lucru.

Facebook

Comentarii

70 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *