Financial Times: Libertatea de exprimare în era digitală

Ce riscuri amenință libertatea de exprimare în era digitală? Într-un articol recent publicat în The Financial Times, jurnalistul Robert Shrimsley trage un semnal de alarmă cu privire la direcția în care se îndreaptă dezbaterea publică în era internetului.

Cu toate că libertatea de exprimare este un pilon al democrației, aceasta se confruntă cu amenințări tot mai mari din partea unor personaje de rea credință și a unor comportamente toxice care domină spațiul online.

Societatea se confruntă acum cu o dilemă: cum să echilibreze protecția minorităților și garantarea liberei exprimări în fața presiunii crescânde a unor grupuri și platforme care promovează discursuri extremiste și ură rasială.

Raportul recent întocmit de Sara Khan, Comisar pentru Extremism și Promovarea Toleranței în Regatul Unit, evidențiază această problemă acută, însă avertizează asupra pericolelor unei legislații care, sub pretextul protejării minorităților, poate restricționa în mod excesiv discursul public și diversitatea opiniei.

O astfel de lege adoptată recent în Scoția, care extinde sfera delictelelor de ură, alimentează temeri că aceste restricții ar putea sufoca dezbaterile necesare și ar putea duce la o mai mare polarizare socială. Khan subliniază că soluția la această problemă nu poate veni exclusiv din legislație. Este nevoie de un efort concertat al liderilor politici și civici pentru a apăra libera exprimare și pentru a asigura un mediu în care dezbaterea să fie moderată și constructivă. Instituțiile și companiile trebuie să-și asume responsabilitatea de a proteja angajații de atacuri nemeritate și de a promova un dialog deschis și respectuos.

Deși apărarea libertății de exprimare poate fi uneori inconfortabilă, este esențială pentru menținerea unei societăți coezive și democratice.

Sursa: Euractiv, Rador

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *