Filmul ”Napoleon” din 1927, restaurat și proiectat la Cannes

La Festivalul de la Cannes va fi proiectată în luna mai, prima parte din filmul „Napoleon” – 1927, de Abel Gance, o peliculă legendară din universul filmului mut. Versiunea este așteptată cu mare nerăbdare de cinefili, având în vedere că a necesitat mai mult de 15 ani de restaurare, informează AFP.

La un secol după filmarea peliculei, prima dintre cele două părţi ale filmului, cu o durată de 3 ore şi 40 de minute (din totalul de 7 ore), va fi prezentată în deschiderea Cannes Classics, o secţiune dedicată filmelor de patrimoniu, au anunţat organizatorii de pe Croazetă.

Operă majoră şi neclasificabilă, „Napoleon” este venerat de mulţi cinefili şi regizori, nu în ultimul rând de Francis Ford Coppola, care revine şi el la Cannes, în competiţia festivalului, cu filmul „Megalopolis”.

Sub coordonarea Cinematecii Franceze, o echipă restrânsă a adunat aproape 100 de kilometri de fragmente de peliculă împrăştiate în întreaga lume, de la New York şi până în Italia şi Danemarca, pentru a reconstitui această versiune, care se doreşte a fi o copie fidelă a operei originale.

Relatând tinereţea lui Napoleon până în primele zile ale campaniei sale din Italia, filmul, proiectat pentru prima dată în 1927, este o epopee uluitoare, plină de inovaţii vizuale şi narative (inclusiv un celebru final în triptic, pe trei ecrane simultan). Bugetul pentru restaurare a fost estimat la o sumă cuprinsă între 2 milioane şi 2,5 milioane de euro.

După Cannes, filmul „va fi lansat la o dată ulterioară în cinematografele franceze şi va fi difuzat pe France Télévisions şi Netflix”, precizează un comunicat de presă.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *