Figyelemreméltó előrelépés a megújuló energia felhasználása terén az EU-ban

Továbbra is halad az Európai Unió a megújuló energiaforrások fűtési és hűtési célú bevezetésében – derül ki az Európai Statisztikai Hivatal (Eurostat) kedden közzétett adataiból. 2022-ben az erre a célra felhasznált energia átlagosan 24,8%-ot ért el, ami jelentős, 1,8 százalékpontos növekedést jelent az előző évhez képest (23%).

A tagországok között Svédország áll az élen, ahol a fűtési és hűtési energia lenyűgöző 69,3%-a származik megújuló forrásokból, majd Észtország következik 65,4%-kal. Mindkét ország nagymértékben támaszkodik a biomasszára és a hőszivattyúkra energiaszükségleteik kielégítésében.

Románia a 16. helyen áll a rangsorban 26,25%-os részesedéssel, ami az elmúlt években a megújuló energia iránti növekvő elkötelezettséget tükrözi. Ezen túlmenően a megújuló energiaforrások használatában is emelkedő tendencia figyelhető meg, amihez jelentős mértékben hozzájárulnak a hőszivattyúk és a biomassza.

Vannak azonban olyan tagállamok is, amelyek kihívásokkal néznek szembe e fenntartható források elfogadása során. Írország részesedése a legalacsonyabb, mindössze 6,3%, ezt követi Hollandia (8,6%) és Belgium (10,4%).

Az előző évhez képest Máltán, Luxemburgban és Írországban volt a legnagyobb százalékos növekedés, míg Ausztria, Szlovénia és Ciprus csökkenésről számolt be. Ezek a fejlemények a megújuló energiaforrásokra való átállás folyamatának összetettségét tükrözik különböző nemzeti összefüggésekben.

2012 és 2022 között a megújuló energia fűtési és hűtési célú bruttó végső fogyasztása fokozatosan nőtt az EU-ban, ami rávilágít a fenntartható technológiák elterjedésének általános tendenciájára. A megújuló energia átlagos részaránya jelentősen, 18,6%-ról 24,8%-ra nőtt, tükrözve a fenntarthatóbb energiajövőre való átállásra irányuló folyamatos erőfeszítéseket.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *