Fermierii maghiari blochează granița cu Ucraina

Protestele agricultorilor din toată Europa se înmulțesc în tot mai multe țări. Sute de agricultori ungari au blocat vineri un punct de frontieră cu Ucraina, într-un protest împotriva prelungirii fără restricţii a importurilor de produse agricole ucrainene, decisă de Comisia Europeană, relatează agenţia EFE conform Agerpres.

„Produsele modificate genetic, lipsite de controale de calitate şi tratate cu substanţe chimice interzise reprezintă un pericol nu doar pentru consumatori, ci şi pentru toată agricultura europeană”, a subliniat asociaţia agricultorilor ungari Magosz în mesajul de convocare a protestului.

Agricultorii, care au blocat punctul de frontieră Zahony, au asigurat că vor lupta împotriva importurilor de cereale ucrainene „prin toate mijloacele posibile” şi s-au adunat la graniţa cu Ucraina „pentru a protesta împotriva acestor importuri şi pentru a transmite către Bruxelles un mesaj clar că pe aici nu va trece niciun grăunte” de cereale ucrainene.

Fermierii ungari insistă că nu pot concura cu preţurile produselor agricole importate din Ucraina, care pot intra în UE fără taxe vamale şi fără a respecta standardele europene.

Asociaţia Magosz şi Camera Naţională de Agricultură ungară şi-au exprimat într-un comunicat solidaritatea şi susţinerea faţă de revendicările agricultorilor din ţările Europei Occidentale, care „suferă de pe urma măsurilor Bruxellesului şi ale propriilor guverne”. „Agricultorii ungari sprijină guvernul ungar, care apără interesele noastre în faţa Bruxellesului”, mai afirmă organizaţiile fermierilor ungari.

Facebook

Comentarii

Un răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *