Gaza: Tratativele de la Cairo, încheiate fără succes

O oficialitate a mişcării palestiniene Hamas a declarat, astăzi, că nu s-a înregistrat niciun progres în noua rundă de tratative de la Cairo privind încetarea focului în Fâşia Gaza. La discuţii, au luat parte delegaţii din Israel, Qatar şi Statele Unite.

”Nu este nicio schimbare în poziţia ocupaţiei şi, de aceea, nu este nimic nou în discuţiile de la Cairo”, a spus reprezentantul Hamas, sub rezerva anonimatului, potrivit Agerpres. ‘Nu s-a înregistrat încă niciun progres”, a adăugat el.

Presa din Egipt susținuse, cu o zi înainte, că ar exista „progrese semnificative” în ceea ce privește tratativele pentru ajungerea la un armistițiu în Gaza.

Sâmbătă, a sosit la Cairo şi directorul CIA, William Burns, a cărui prezenţă arată presiunea pusă de Washington pentru un acord privind eliberarea ostaticilor aflaţi în Fâşia Gaza şi depăşirea crizei umanitare grave din enclava palestiniană.

Mişcarea Hamas doreşte încetarea ofensivei israeliene şi retragerea totală a Israelului din Fâşia Gaza. De cealaltă parte, israelienii vor un acord privind eliberarea ostaticilor din Gaza în schimbul unor deţinuţi palestinieni, fără a se angaja că pun capăt războiului.

Delegațiile Egiptului și Hamas s-au retras de la masa discuțiilor, urmând să revină pentru discuții, alături de cele ale SUA și Israel peste două zile, tot la Cairo.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *