Falakba ütköznek az ukrán menekülteket segítő szervezetek

Nem elérhetők a menekülteket érintő információk Magyarországon. Ahhoz, hogy megfelelő segítséget tudjanak nyújtani a szervezetek a menekülteknek, szükségük lenne arra, hogy belátást nyerjenek, pontosan hányan vannak az országban, hol, és milyen problémákkal küzdenek a mindennapokban. Az erről szóló tájékoztatást azonban sok esetben megtagadják az érintett intézmények, írja a Telex.

            A Motiváció Műhely szervezett beszélgetést a témában, ahol sok releváns problémára fény derült. A menekült gyerekek iskolai beilleszkedése a nyelvkülönbségek, és kulturális különbségek miatt is akadályozott esetenként. Bár vannak pozitív töltetű történetek a beszámolók alapján, sokszor előfordul, hogy kisebb gyerekekkel kell tanulniuk az idősebbeknek a már említett akadályok miatt. Azok a menkeültek, akik csak ukránul beszélnek, online oktatásban vesznek részt. A menekült romák helyzete halmozottan terhelt, ők az önkéntesek beszámolói alapján szegény körülmények közül jöttek el, és sokszor Magyarországon is olyan helyeken élnek, ami eredetileg rövidtávon hivatott biztosítani a lakhatást, a körülmények nem megfelelők.  

            Harsányi Eszter, a fonyódi menekülttábor vezetője tavaly nyáron igyekezett segítséget kérni az UNICEF-től ezügyben: megkereste a budapesti óvodákat és iskolákat, hogy megtudja, pontosan hány menekült gyermek került be a rendszerbe. Az óvodásokat érintő információk elérhetővé váltak, az iskolásokról viszont “nem adhattak” ki semmit, így az UNICEF se tudott segíteni.

Molnár Adrienn

Share on facebook
Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.