Fake news: Rusia acuză Ucraina de fabricarea unei „bombe murdare”

Rusia a acuzat recent Ucraina că a fabricat o „bombă murdară”. Aceste acuzații au fost făcute pe conturile oficiale ale Kremlinului de Telegram și Twitter și au fost însoțite de imagini care păreau să susțină implicit afirmațiile lor.

Oficialii occidentali au respins rapid afirmația Rusiei, conform căreia Ucraina plănuia să folosească o așa-zisă „bombă murdară” pe propriul său teritoriu.

Statele Unite și aliații săi au emis o serie de declarații în care îi acuză pe liderii de la Moscova că au făcut „afirmații în mod evident false”, pentru a crea un pretext pentru escaladarea războiului.

În 23 octombrie, canalul Telegram al publicației RIA a postat un mesaj ce făcea referire la utilizarea unei „bombe murdare”, citând surse anonime și promovând narațiunea pro-Kremlin. Postarea a adunat peste 1,1 milioane de vizualizări, conform https://euvsdisinfo.eu.

În doar câteva ore, mai multe publicații afiliate statului rus, de exemplu RIAFAN, ediția internațională Sputnik, TASS și RT, au publicat fie aceste mesaje de pe Telegram, fie articole care promovează narativul ostil Ucrainei.

blank
https://www.rt.com/news/565190-moscow-france-dirty-bomb-warning/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=RSS

Rețeaua diplomatică rusă s-a alăturat acestui joc, iar cel puțin 10 conturi diplomatice rusești pe Twitter – anume, conturile Ministerului rus al Afacerilor Externe, Ambasadei Rusiei în Kenya și Reprezentantului Permanent al Rusiei la organizațiile internaționale din Viena au publicat mai multe mesaje pe Twitter, care diseminau aceeași narațiune de dezinformare.

Ce este această „bombă murdară”?

Este o bombă care conține material radioactiv, cum ar fi uraniul, care este împrăștiat în aer atunci când explozivul său convențional este detonat.

Aceasta nu conține un material radioactiv extrem de rafinat, așa cum este folosit într-o bombă nucleară. În schimb, conține materiale radioactive provenite din spitale, centrale nucleare sau laboratoare de cercetare.

Deoarece acestea nu conțin acel material radioactiv rafinat, costul acestora scade și pot fi fabricate mult mai rapid decât armele nucleare. De asemenea, având și o dimensiune redusă, bombele pot fi transportate și cu ajutorul unui vehicul.

blank
Procesul de fabricare a unei astfel de bombe.
Sursa:BBC

Deoarece precipitațiile radioactive pot provoca boli grave, cum ar fi cancerul, o astfel de bombă ar provoca un dezastru în rândul populației vizate. O zonă largă din jurul zonei de explozie ar trebui, de asemenea, evacuată pentru decontaminare sau chiar abandonată complet.

Hoţul strigă: „Hoţii!”

Afirmațiile despre operațiunile cu steag fals și atacurile cu arme chimice sunt un element de bază al aparatului de dezinformare pro-Kremlin. Astfel de afirmații fac parte dintr-o campanie pe scară largă de manipulare a informațiilor pro-Kremlin și au scopul de a sprijini invazia rusă și încearcă să arunce vina pentru atrocitățile războiului asupra Ucrainei.

Institutul pentru Studiul Războiului din SUA a declarat că ministrul rus al apărării „a căutat probabil să încetinească sau să suspende ajutorul militar occidental acordat Ucrainei și, posibil, să slăbească alianța NATO”.

Au existat, de asemenea, speculații că Rusia intenționează să detoneze o bombă murdară în Ucraina și să arunce vina pe forțele ucrainene într-un atac cu „steag fals”.

Între timp, Rusia și-a folosit rețeaua diplomatică pentru a susține afirmația falsă conform căreia Rusia nu ar deține în prezent arme chimice.

Deși este adevărat că Rusia a distrus un stoc mare de arme chimice în septembrie 2017, acesta a fost doar stocul său declarat.

Rusia nu numai că deține stocuri nedeclarate, dar a folosit în mod repetat arme chimice împotriva dușmanilor săi percepuți atât în țară, cât și în străinătate.

Astfel, mai mulți analiști militari consideră că Rusia nu ar fi atât de nesăbuită să desfășoare un atac sub steag fals, pentru a arunca apoi vina pe Ucraina, iar aceste narațiuni sunt folosite, de fapt, pentru a încetini sau suspenda ajutorul militar venit din partea Occidentului.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *