FAKE NEWS- Propaganda rusă răspândește narațiuni despre un posibil război nuclear asupra Suediei și Finlandei din cauza aderării acestora la NATO

Propaganda rusă a intensificat o campanie informațională și psihologică destinată publicului occidental împotriva expansiunii NATO, în special difuzând narațiunea despre probabilitatea unui război nuclear ca urmare a aderării Suediei și Finlandei la Alianță.

Propaganda a fost alimentată și de declarațiile unor anumiți politicieni americani care discutau despre  posibilitatea a unui război nuclear, ca răspuns la extinderea NATO. Declarațiile au fost preluate și au apărut simultan într-o serie de instituții de presă străine.

Mai exact, pe 14 iulie, senatorul american Rand Paul, cunoscut pentru narațiunile sale care rezonează cu propaganda rusă, și-a exprimat temerile cu privire la posibila escaladare a activității militare a Rusiei pe continentul european și a cerut NATO să nu accepte națiunile post-sovietice în Alianţă.

În aceeași zi, un alt politician american Patrick Buchanan, analizând mișcarea Finlandei și Suediei către NATO, a catalogat această extindere drept „o provocare fără sens și riscantă din partea Alianței împotriva unei puteri nucleare”, adică a Rusiei.

Potrivit Centrului pentru Combaterea Dezinformării din cadrul Consiliului de Securitate Națională si Apărare al Ucrainei „Încercările de intimidare a lumii cu un război nuclear din partea Federației Ruse nu s-au oprit din 24 februarie 2022. Declarațiile despre potențiala escaladare a conflictului militar sunt elemente din strategia de manipulare și teroare informațională rusească”.

Proiectarea propriilor acțiuni asupra celorlalți

În lumea dezinformarii pro-Kremlin, în loc ca țări precum Finlanda și Suedia să-și exprime adevărata suveranitate și să-și îndeplinească voința publică prin aderarea la NATO, există mereu altcineva, o entitate, care trage sforile și ia decizii.

În această lume imaginară, aderarea la alianță duce la o pierdere a suveranității. Narațiunea despre pierderea suveranității sună deosebit de goală, ca și cum subjugarea sub o sferă de influență declarată rusă ar oferi orice suveranitate reală celor care trăiesc în ea.

Conducerea din țările autocratice cu urmăriri imperialiste și atitudini colonialiste neabordate, precum Rusia, se teme de aceste națiuni suverane, împuternicite de cetățenii lor liberi, care își pot exprima adevărata voință.

După cum a raportat Ukrinform, propaganda rusă și unele outleturi media străine răspândesc o narațiune falsă despre o scindare a NATO cu privire la atitudinea față de războiul din Ucraina.

Anamaria Kopornyai-Toth

Facebook

Comentarii