Fake news: „Pașaportul de carbon UE” și embargoul asupra liberei circulații

Într-un răspuns la zvonurile propagate în mediul online, Comisia Europeană a demontat categoric informațiile conform cărora s-ar pregăti să introducă un „pașaport de carbon” sau alte măsuri care ar putea limita libertatea de mișcare a cetățenilor săi. Această știre s-a răspândit în mod alarmant în presa și mediul online din România și Republica Moldova.

Sursele acestor speculații au avut la bază un raport emis de Interpid Travel, o agenție de turism americană specializată în turismul de aventură pentru grupuri mici. Raportul, care a anticipat fără dovezi concrete sfârșitul turismului de masă și introducerea unui „pașaport de carbon” până în 2040, a fost prezentat în mod alarmist, dar fără a avea la bază o sursă oficială.

blank
Sursa foto: Euractiv

Uniunea Europeană a reacționat prompt, respingând ferm aceste informații și subliniind că nu există nicio discuție oficială privind implementarea unui „pașaport de carbon”, sau a altor măsuri restrictive pentru libera circulație a cetățenilor.

„Uniunea Europeană este cel mai mare suporter al libertății de circulație, acest lucru fiind inclusiv menționat în Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene (Articolul  45).”- precizează comunicatul oficial.

Deși raportul Interpid Travel a adus în discuție impactul negativ al turismului de masă asupra unor situri europene sensibile și măsuri de descurajare a zborurilor comerciale pe distanțe scurte, precum cele aplicate în Franța și Belgia, Uniunea Europeană nu a considerat necesară luarea în calcul a unor astfel de măsuri radicale.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *