Teroristul Breivik se plânge de tratament inuman, deși are o detenție de lux

Extremistul norvegian de dreapta Anders Behring Breivik, care a ucis 77 de persoane în 2011, a pierdut un nou proces pe care l-a intentat statului norvegian pentru tratament inuman, potrivit verdictului dat joi de tribunalul din Oslo, informează AFP conform Agerpres.

Închis, singur, de circa 12 ani într-o zonă de maximă securitate, Breivik, 45 de ani, a atacat statul norvegian în justiţie, afirmând în special că izolarea sa în carceră îi încalcă drepturile.

În timpul celor cinci zile de proces care s-a desfăşurat la începutul lui ianuarie în sala de sport închisorii din Ringerike (sud-est), extremistul, uneori în lacrimi, s-a prezentat ca fiind depresiv, dependent de Prozac, şi a acuzat autorităţile că vor să-l „împingă spre sinucidere”.

La rândul său, statul norvegian a justificat regimul carceral strict, dar confortabil al lui Breivik, prin caracterul lui periculos, afirmând că el continuă să prezinte „un risc absolut extrem de violenţă total nestăpânită”.

Înainte de anunţarea verdictului, avocatul lui Breivik a declarat pentru AFP că va înainta apel în caz de eşec în prima instanţă.

Breivik a fost condamnat în 2012 la pedeapsa maximă în vigoare la acea dată în Norvegia, 21 de ani de închisoare, cu posibilitatea prelungirii acesteia atât timp cât el este declarat în continuare periculos.

La închisoare, el dispune de trei camere individuale – o celulă de locuit, una de studii şi una pentru gimnastică – la etajul superior şi, la etajul inferior pe care îl împarte prin alternanţă cu un alt deţinut, de o sală TV, o sală pentru luat masa şi o cameră pentru vizite.

„Breivik este excepţional de bine tratat”, a declarat directorul închisorii, Eirik Bergstedt, depunând mărturie.

Potrivit avocatului, modul în care este tratat clientul său încalcă articolul 3 al Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, care interzice „pedepsele sau tratamentele inumane sau degradante”.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *