Expulzarea migranților ilegali din Grecia: UE vrea o investigație urgentă

Uniunea Europeană a cerut o investigație amănunțită în legătură cu acuzațiile privind expulzarea forțată a migranților din Grecia, după difuzarea unor înregistrări video șocante.

Înregistrarea video, adusă la atenția publicului de către New York Times, dezvăluie un incident care a avut loc pe data de 11 aprilie. Mai multe persoane cu măști au interceptat migranți, inclusiv un bebeluș, care sosiseră în Grecia cu barca. Migranții au fost împinși cu forța într-o furgonetă și transportați mai apoi la Marea Egee. Înregistrarea îi arată cum sunt transferați pe o barcă pneumatică și abandonați. În cele din urmă, navele de pază de coastă turcești i-au salvat, subliniind gravitatea situației.

Expulzarea migranților, care implică returnarea forțată a acestora, este considerată ilegală în conformitate cu legea privind refugiații. Organizațiile media și cele pentru drepturile omului au documentat numeroase incidente care sugerează implicarea autorităților elene în astfel de acțiuni. Comisia Europeană ;i-a exprimat îngrijorarea, cerând autorităților de la Atena să efectueze o investigație independentă.

Grecia, împreună cu alte state membre ale UE situate în periferia sudică și sud-estică, a susținut constant că poartă o povară injustă din cauza afluxului de migranți ilegali. Valul de migrație din 2015, care a constat în principal din sirieni care fug de războiul civil, a avut un impact deosebit asupra acestor țări. Un acord financiar ulterior între Bruxelles și Turcia, în 2016, a contribuit la reducerea afluxului, dar provocările persistă.

În ciuda eforturilor Comisiei Europene de a stabili o politică revizuită privind azilul, mai multe state membre ale UE continuă să se opună redistribuirii migranților fără acte. Cu toate acestea, rămâne necesară o investigație cuprinzătoare și urgentă în legătură cu presupusele expulzări din Grecia.

Facebook

Comentarii

149 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *